Internet fyller 50 år i dag
Nyheter Tro det eller ej, men i dag är det faktiskt internets 50-årsdag.
XDS Sigma 9, en dator liknande den Sigma 7 som sände det första meddelandet till en annan dator 1969. Här utställd på The Living Computer Museum i Seattle. Pressbild
Internet har betytt närmast en revolution världen över. Vad vore livet utan denna möjlighet att kommunicera, få information?
Exempelvis hade inte denna tidning funnits utan internet. Utan internet hade livet varit så mycket fattigare…. Eller?
I vilket fall som helst kom internet så småningom att bli en revolution.
Det började faktiskt med ett L och ett O. Egentligen skulle datorn på universitetet UCLA i USA skicka kommandot login, men mottagardatorn kraschade redan efter två bokstäver. Trots nederlaget blev datumet 29 oktober 1969 historiskt. Datorer börjat ”prata” med varandra och embryot till internet var fött.
– För de allra flesta är internet synonymt med webbens genomslag under mitten av 90-talet. Ljud från knastrande modem spred sig som en löpeld genom de svenska hemmen när vi begav oss ut i cyberspace för att surfa och chatta, noteras från Internetstiftelsen som uppmärksammar de 50 åren.
Men historien om internet börjar betydligt tidigare än så. Det första meddelandet som skickades mellan två datorer över Arpanet, som senare ska bli internet, går från universitetet UCLA till Stanford år 1969.
– Precis som med så många andra tekniska innovationer är det militären som till en början driver på utvecklingen. Sovjetunionens satellit Sputnik skrämmer slag på USA, som startar en myndighet för att se till att amerikansk försvarsforskning ska ligga i framkant. Det är på denna myndighet som arbetet med det som ska utvecklas till internet startar, berättar Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen.
• World wide web
I början av 90-talet är internet inte särskilt användarvänligt, men ett protokoll som skapas av Tim Berners-Lee, forskare vid kärnforskningslaboratoriet Cern, förändrar detta. Protokollet World wide web möjliggör webbsidor, länkning av information, bilder, ljud och film på internet. När sedan den första webbläsaren som vänder sig till privatpersoner, Mosaic och senare Netscape, lanseras är succén ett faktum.
I och med den stora tillströmningen av användare höjs efterfrågan på att registrera .se-domännamn. För att ta hand om drift och administration av .se-domänen, som hittills skötts av Björn Eriksen, bildas 1997 Internetstiftelsen som spelar en viktig roll för utvecklingen av internet i Sverige.
• It-boom och krasch
Vid millennieskiftet har hälften av Sveriges befolkning tillgång till internet i hemmet enligt rapporten Svenskarna och internet. Runt hörnet väntar nu både en it-boom och it-krasch, bredbandsutbyggnad och smarta mobiltelefoner.
– Inte sedan tryckpressen uppfanns har vi upplevt en lika stor förändring av hur information kan spridas. Idag kan vem som helst på jorden nå ut till hela världen, i realtid med text, ljud, bild och video. Det har redan vält regimer, avsatt företagsledare och påverkat valrörelser – på gott och ont. Om hundra år ser man säkert tillbaka på våra dagar som en verklig brytningstid – den fullständiga demokratiseringen av kommunikation, säger Måns Jonasson.
Faktaruta 1: Milstolpar från internethistorien
1969 – Världens första meddelande skickas mellan två datorer på Arpanet, internets föregångare.
1971 – Det första e-postmeddelandet skickas.
1989 – Tim Berners-Lee utvecklar World wide web, ett protokoll som gör det möjligt att länka samman information, visa bilder och ljud.
1994 – Carl Bildt skickar ett mejl till Bill Clinton, det första mellan två statsmän.
1996 – Internet utses till årets julklapp. Communityn Stajlplejs, som senare ska ersättas av Lunarstorm, grundas.
1998 – Hem pc-reformen sjösätts. Många svenska hushåll får då sin första dator och internetanslutning.
2000 – Vi gör oss redo för milleniumbuggen – men katastrofen uteblir.
2004 – Mark Zuckerberg startar Facebook för sina medstudenter på Harvard.
2014 – Sveriges första utpräglat digitala museum, Internetmuseum, startas med syftet att spara det svenska digitala kulturarvet och att sprida fördjupad kunskap om nätets historia i Sverige.
2017 – Den världsomspännande rörelsen #metoo börjar med en hashtag – alltså ett nummertecken
Fler historiska händelser finns på Internetmuseum.
Faktaruta 2: Internet i Sverige 2019
98 procent av Sveriges hushåll har tillgång till internet.
95 procent av svenskarna använder internet.
Surfplattan används mest av de i åldrarna 66–75 år.
92 procent av svenskarna har en smartmobil.
54 procent av svenskarna har någon uppkopplad sak hemma, som inte är en dator eller mobil.
7 av 10 använder digitala samhällstjänster, som exempelvis Skatteverket eller tjänster för kollektivtrafik.
Bara 24 procent tycker att deras tid på sociala medier är meningsfull.
Nära hälften känner oro att storföretag som Google och Facebook ska inkräkta på deras personliga integritet på internet.