Nyheter

Inspirerande mangaträff på höstlovet

Nyheter Under inledningen av höstlovet fick barn möjlighet att skapa en egen AI-genererad mangakaraktär på Teknikcentrum i Gummifabriken. – Det är jättekul. Jag har aldrig gjort sånt här innan, berättar Nova Bossius som deltog i aktiviteten.

Mangaträffen arrangerades av Teknikcenter där teknikinspiratör Silke Matussek var ansvarig.
– Vi ville ha en aktivitet som innehöll lite teknik, men som också handlar om böcker. Det är en aktivitet tillsammans med biblioteket.

De höstlovslediga barnen som deltog går i årskurs 3-5 och deras uppgift bestod i att tänka ut en karaktär i huvudet och sedan beskriva den i text i en AI-generator som i sin tur genererade en bild.
— Vi använder oss av optiska brädor som sedan projiserar den bilden på ett ritbord så barnen kan måla av den, berättar Silke Matussek.

Engagemanget var högt bland skolbarnen och frågorna haglade över Silke och hennes handledare. En av dessa är Elias Åkesson som går på teknikprogrammet på Finnvedens gymnasium.
– Jag tycker det är jättekul att hjälpa barnen att komma vidare, berättar han.

Nova Bossius var en av deltagarna.
– Jag tycker det är kul. Jag har aldrig gjort sånt här innan, berättar hon och tillägger att det gärna hade fått pågå längre.
– Jag skulle velat haft mer tid att färglägga.

Foto: Henrik Skoglund

Nova Bossius är fullt fokuserad  [1/3]

Nova Bossius igen.  [2/3]

Silke Matussek instruerar Novas syster Vega Bossius.  [3/3]

Taggar

Dela