Nyheter

Insändare: Landsbygd eller industriområde

Nyheter Annie Johansson, Kylås och Carl-Johan Magnusson, Ingarp har skrivit ett öppet brev till kommunalråden i Vaggeryd och Gnosjö kommuner gällande planeringen av vindkraftpark. "För att fortsatt vara verksamma, kunna ta beslut om större investeringar och känna långsiktig trygghet behöver vi besked som är långsiktiga och sträcker sig över tid. Kommer ni bevara landsbygden och hålla den fri från industriområden för vindkraft?" frågar sig Annie och Carl-Johan. Kommunalråden svarar...

Arkivbild: David Alin

Vill ni bevara friden på landsbygden eller sälja den till utländska vindbolag?

Det här är en fråga till både politiker och alla invånare i Gnosjö och Vaggeryds kommun. Det behövs ett tydligt svar på frågan. Svaret avgör om vi ska vilja bo kvar i denna fina miljö och fortsätta investera för att kunna driva våra verksamheter – eller inte.

Nu står det klart att flera markägare har skrivit på avtal med ett vindkraftsbolag. Det har under informationsmöten visats bilder och talats om 17 vindkraftsverk med en höjd på 350 meter i den södra delen. I vindföretagets presentation visar de två större områden med totalt 31 verk, där även Gislaveds kommun ingår. Det är alltså stora vindindustriområden som de önskar skapa. På det södra området är placeringen utmed kommungränsen ungefär från Hällesjö, Ingarp i norr till Marieholmsskogen i söder och på de kartor som visats ingår både Vaggeryds och Gnosjö kommun. Totalhöjden på verken kommer isåfall bli över 600 meter över havet. Detta var de uppgifter vi fått tidigare, men när vi tydligt tog avstånd från projektet blev vi direkt uteslutna från mer information.

Sen frågan kommit upp har närboende ringt oss och varit oroliga. Det förekommer alltså redan i detta tidiga skede att husägare har svårigheter att sälja sina hus, för intressenterna vill inte köpa hus om det blir ett vindindustriområde i närheten. Skatteverket har under hösten gått ut med att taxeringsvärdet på hus sjunker om de står i närheten till vindkraftverk. Vi läser om husägare i Danmark där bankerna tar tillbaka lånelöfte när det blir klartecken för vindkraftverk. Vi läser att mäklare på Gotland nekar att ta på sig uppdrag inom det området som är som är tilltänkt för vindkraft på mellersta Gotland. Fråga till er: Vill ni verka för en levande landsbygd med tryggt boende eller sälja ut vår mark till andra länder?

Precis väster om den tänkta placeringen finns sedan över 40 år tillbaka en pågående verksamhet inom turism och friluftsliv. En av oss undertecknande har drivit den här gården i 13 år med turismen i fokus och återinvesterat större delen av alla inkomster i stugorna, vildmarksbyn och vandringsleder på fastigheten. Det som Charlie Storck startade för över 40 år sedan är nu ett mycket uppskattat område av gäster från främst Sverige, Danmark, Tyskland och Holland. Många är ni i bygden som besökt Vildmarksbyn i Kylås. Verksamheten har idag mer än 3 000 gästnätter årligen och två anställda. Gästerna kommer hit för att de njuter av tystnaden, vacker natur, orrspel och vara helt fria från störande ljud. Efterfrågan och värdet på områden som kan erbjuda just detta är i dag stort och kommer bara att bli större framöver.  Notera att alla besökare gynnar andra i bygden då de ska handla, besöka andra turistaktörer, gå på restaurang och många andra äventyr.

Skogsbruket tar stor hänsyn till både naturvård och sociala värden med hänsyn till upplevelser i naturen. Som naturvårdare har målet varit att kunna leva av skogen utan att plocka ut den. Gästerna från Europa är lyriska över att kunna gå ensamma på en stig i äldre skog, inte höra ljud från en enda bil, simma ut i sjön helt ensamma och njuta av en total tystnad. De kommer tillbaka år efter år av just den anledningen. Hur många liknande områden har vi kvar i våra kommuner?

Notera att delar av det tilltänkta området är klassat som riksintresse för friluftsliv. Här finns även höglandsleden och flera andra vandringsleder.

Alla företagare vet att om man inte utvecklar sin verksamhet innebär det en nedgång. Nästa utveckling är att bygga ett mycket litet, men exklusivt boende för 2 vuxna precis intill den stora mossen. Lyxen i det planerade boendet består i att kunna kliva ut rakt ut i naturen, omgiven av naturen där orrarna spelar flitigt, där de större rovfåglarna seglar högt upp i skyn och där älgarna smyger ut i skymningen. Utvecklingen är helt i linje med vad gästerna önskar; ännu närmare naturen, bort från brus, unikt tyst område – men totalt meningslöst om området blir ett vindindustriområde. Nästa fråga till er: Ska vi fortsätta utveckla vår verksamhet eller kommer ni att ta bort vår möjlighet att finnas kvar?

Det är viktigt att nämna att det inte finns några mellanting i den här frågan, alltså sätta upp hälften av verken eller flytta dom några hundra meter. Ett enda vindkraftverk kommer bryta den unika tystnad vi har i den här delen av kommunerna. Fråga till er: Ett fåtal markägare tjänar pengar, men vem betalar priset?

Vi vill poängtera att elen som i så fall produceras kommer inte vara till nytta för vår region utan säljs ut i Europa till den som betalar bäst. Vinsterna i bolaget kommer inte heller vår region till del utan går utomlands. Det innebär att utländska intressenter och ett fåtal lokala markägare förstör svensk natur, begränsar allemansrätten, nedstängning av turismnäringar i området, utflyttning från området, sänkta värden på närliggande fastigheter, utebliven jakt och osämja mellan grannar.

Vi är mycket oroliga för försämrade levnadsvillkor i form av störande ljussken och skuggor, hörbara ljud och skadliga infraljudsfrekvenser dygnet runt, störd nattsömn och negativ påverkan på hälsa och välbefinnande. Vi har valt ett liv på landsbygden av många anledningar. Lugnet är en av dessa.

Om den här planen blir verklighet innebär det bland annat:

  • Nedstängning och avslut av turistverksamheten.
  • Kraftigt försämrad boendemiljö i alla riktningar från området, där forskning visar på flera negativa effekter av ljud och ljus.
  • Stora arealer förstörd skogsmark och värdefulla naturvärden.
  • Kraftig påverkan på område som idag är klassat som ”riksintresse för friluftsliv”.
  • Sänkta huspriser och sämre trygghet för fastigheter i närområdet.
  • Grannsämjan kan vi inte sätta ord på.
  • Begränsningar av allemansrätten.

För att fortsatt vara verksamma, kunna ta beslut om större investeringar och känna långsiktig trygghet behöver vi besked som är långsiktiga och sträcker sig över tid.

Kommer ni bevara landsbygden och hålla den fri från industriområden för vindkraft?

Vi är två markägare som öppet ställer frågan, men det är tydligt att det finns ett stort motstånd mot den här etableringen i området.

Annie Johansson, Kylås, Vaggeryds kommun
Carl-Johan Magnusson, Ingarp, Gnosjö kommun

 

Kristine Hästmark (M), kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö kommun svarar Annie och Carl-Johan; 

Vi moderater i Gnosjö kommun har tagit ställning i vindkraftsfrågan. Vi medger vindkraft på befintliga områden med befintligt antal och höjd  (fyra i Kulltorp samt tre vid Knuts Kulle).

På så sätt säkerställer vi att den vindkraft som finns kan bytas ut men det blir varken fler eller högre i Gnosjö kommun. Personligen tycker jag att bolagen har ett bedrövligt förfarande där man börjar med markägare och föreningar innan man ens kollat med försvarsmakten, länsstyrelsen eller om det finns politisk majoritet i kommunen.

Den utredning som länsstyrelsen gjorde 2015 gav då avslag i just det tilltänkta området med hänvisning till naturvärden som fåglar”. 

Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaggeryds kommun svarar Annie och Carl-Johan; 

”Vi har inte fått in någon begäran om yttrande från Vaggeryds kommun. När en eventuell begäran om yttrande kommer in så kommer vi att bereda den.

Av den kartbild som ni skickar med så finns det inte något utpekande var verken ska stå, hur många, höjd osv. Vi kommer att hantera frågan om och när den kommer in.

Och jag vill inte frångå det formella i en sådan lokaliseringsprövning. Men det kommer med tanke på den diskussion vi har, vår vindbruksplan och den politiska vindriktning som råder ställas mycket höga krav för att vi ska godkänna den.

Och möjligtvis och troligtvis blir Vaggeryds kommuns krav så stora att det inte möjliggör en etablering av vindkraft i detta området”. 

Projektbild från företaget Galileo Energy, med huvudkontor i Zurich och Milano. Detta är det södra av två delområden.

Taggar

Dela