Nyheter

Insändare: Kommunens trovärdighet hotas

Insändare: Kommunens trovärdighet hotas

Nyheter Frågan om nedläggning av landsbygdsskolorna i vår kommun har väckt starka känslor. Samtidigt har en oroande utveckling blivit tydlig: att det finns rektorer inom skolan som, trots sitt uppdrag som opartiska tjänstemän, aktivt bedriver politisk opinion i sin yrkesutövning.

Det har framkommit att en rektor i sin tjänst har uttryckt och drivit en politisk agenda i möten med personal, föräldrar och till och med elever. Detta handlar om en fråga som ännu inte är beslutad politiskt – nedläggningen av landsbygdsskolorna. Att en rektor, i sin tjänst som offentlig tjänsteman, föregår de demokratiska beslutsprocesserna för att påverka opinionen är mycket problematiskt och väcker frågor om lämpligheten i detta agerande.

När denna fråga om lämplighet ställdes till kommunstyrelsens ordförande Tobias Petterson (M) avfärdades kritiken med hänvisning till ”yttrandefrihet.” Men detta resonemang missar en central punkt: det handlar inte om rätten att ha eller uttrycka en åsikt som privatperson, utan om en offentlig tjänstemans skyldighet att vara neutral och opartisk i sitt arbete.

Här är både regeringsformen och kommunallagen tydlig. Regeringsformen, kapitel 1, paragraf 9, slår fast att:

”Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet iaktta saklighet och opartiskhet.”

Kommunallagen (2017:725) förstärker detta genom att understryka att kommunal verksamhet ska bedrivas utifrån saklighet och opartiskhet, i enlighet med gällande lagar och riktlinjer. Det är ett krav som gäller samtliga offentligt anställda och särskilt de i ledande positioner.

Även skolchef Johan Gran har fått frågan om detta agerande. Hans svar är dock lika förvånande. Han ser inga problem med situationen och hänvisar till att arbetsgivaren inte kommenterar medarbetare externt. Men det handlar inte om att peka ut en enskild person, utan om att säkerställa att kommunens verksamhet bedrivs i enlighet med lagstiftningen och de krav på opartiskhet som offentliga tjänstemän måste följa.

Att låta en rektor i tjänst använda sin position för att driva en politisk agenda, särskilt i en fråga som engagerar hela kommunen, undergräver inte bara förtroendet för skolan som institution utan även för kommunen som helhet.

Om vi tillåter denna typ av agerande, hur kan vi då förvänta oss att medborgarna ska lita på att beslut i kommunen fattas utifrån sakliga och opartiska grunder? Det är hög tid att kommunledningen och skolchefen tar sitt ansvar, ser allvaret i situationen och agerar för att säkerställa att våra offentliga tjänstemän följer de regler som styr deras arbete.

Landsbygdsskolorna är viktiga för många av oss, men ännu viktigare är att vi kan känna oss trygga med att de demokratiska processerna sker på ett korrekt och rättvist sätt – utan politiska påtryckningar från personer som borde vara neutrala i sin tjänsteutövning.

Kommunmedborgare som värnar om demokratin

Taggar

Dela


1 reaktion på Insändare: Kommunens trovärdighet hotas

Opartiskhet kan vara en svår uppgift att utföra som tjänsteman. Man skall veta att den politiska makten äger frågan och i samråd med förvaltningschefer skall den politiska viljan utföras av tjänstemän /rektorer. Vill politiken styra sin skolpolitik utifrån logistik och kostnad och ser att landsbygdsskolor inte uppfyller de mål som politiken vill uppnå, Som är kvalitet, jämlikhet, utbildningsmål, kostnadseffektivt med mera. Politiken ger verktygen till tjänstemännen och då skall verktyget vara ändamålsriktigt till det man skall utföra. En skruvmejsel eller en skruvdragare så blir skruven indragen men till vilket pris och kostnad i tid

Lämna ett svar