Nyheter

Initiativen som var mest populära 2022

Nyheter I Värnamo kommun ges invånarna möjligheten att lämna så kallade medborgarinitiativ. Andra kan dessutom rösta på förslagen. Nedan har vi sammanställt de mest populära under förra året.

Bild på en banvall. Foto: David Alin

Alla som vill kan lämna förslag digitalt och de som följer riktlinjerna läggs upp på webben där alla som vill kan gå in och rösta och kommentera.

Får ett medborgarinitiativ minst 100 röster så tas det upp politiskt. Under fjolåret lämnades en hel del förslag, men alla var inte populära hos invånarna i kommunen.

Nedan har vi sammanställt de tio medborgarinitiativ som fick flest röster under 2022.

Toalett vid skateparken, 139 röster

Initiativtagaren tyckte att det behövdes en toalett vid skateparken då många barn och ungdomar vistas där varje dag.

Någon ny toalett blev det dock inte då kommunen hänvisar till en toalett knappt 200 meter bort.

Cykel/mopedväg mellan Bredaryd och Värnamo, 143 röster

Tanken från den som gav förslaget var att den skulle byggas längs med riksväg 27. Initiativet är nu skickat till tekniska förvaltningen för vidare handläggning.

Cykel/gångstig mellan Bredaryd och Annebergsbadet, 158 röster

Stormen Gudrun förstörde möjligheterna att ta sig mellan Bredaryd och Annebergsbadet. Nu önskas en cykel/gångstig.

Kommunfullmäktige avslog senare förslaget, bland annat med hänvisning att det inte skulle vara möjligt att få till på ett trafiksäkert sätt.

Rondell Halmstadsvägen/Bolavägen/Silkesvägen, 163 röster

Korsningen saknar övergångsställen och gångtrafikanter hänvisas till tunnlar 600 meter bort. Ovärdigt kallar en initiativtagare detta. Kommunen svarar att man nu kommer göra en trafikutredning.

Gratis busskort på loven för ungdomar i Värnamo kommun, 228 röster

En idé för att ge ungdomar fler valmöjligheter till aktiviteter under loven. Förslaget behandlas fortfarande av kommunen.

Fler basketplaner, 237 röster

En medborgare vill att det byggs fler basketplaner i Värnamo. Kommunen svarar i en skrivelse att det pågår ett arbete för att se över ytan mellan Apladalsskolan och ishallen för att möjligöra för fler aktivitetsytor.

Farthinder i Åminne, 240 röster

En medborgare vill farthinder i samband med att ett nytt bostadsområde byggs och trafiken kommer öka. Kommunen har besvarat initiativet med att inte kommer att bli av.

Äventyrsbad till Värnamo, 247 röster

Det faktum att äventyrsbadet i Jönköping försvinner gör att en medborgare tycker att Värnamo borde satsa på ett.

”Tekniska utskottet har påtalat behovet av att börja planera för en ny simhall. Tekniska förvaltningen har därför fått i uppdrag att tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen komma fram med förslag på lämplig plats för ny simhall. I förlängningen av det behöver kommunen också börja diskutera och besluta om vilka funktioner som ska finnas i ny simhall”, skriver kommunen i ett svar.

Dagverksamhet i Västrabo, 260 röster

Initiativtagaren menar att de gamla inte har något att göra på dagarna och föreslår att kommunen tar upp dagverksamheten där igen.

Förslaget avslogs med motiveringen:
”Nämnden avser inte att starta någon ny verksamhet i lokalen på Åkermyntavägen (Västrabo), då Värnamo kommun planerar för försäljning av fastigheten”.

Banvallen från Hånger till Värnamo, 272 röster

Här vill en medborgare att banvallen ska asfalteras och belysas för att det ska kunna gå att cykla säkert mellan Hånger och Värnamo.

Kommunen besvarar:
”Vad gäller medborgarinitiativets önskan om asfaltering och belysning kommer förvaltningen titta på hela banvallens sträckning mellan Värnamo stad ner till länsgränsen. En höjning av standard till asfalterad gång- och cykelväg med belysning är i dagsläget ytterst tveksamt då nyttjandet på hela sträckan är relativt lågt. Det skulle i framtiden kunna bli aktuellt med en etappvis utbyggnad i takt med kommande bostadsetableringar längs stråket och därmed ett ökat nyttjande”.

Taggar

Dela