Nyheter

Inget regelverk för inställda operationer i länet

Nyheter En omdebatterad fråga har varit den om rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst när ett planerat vårdbesök ställs in. Nu tar politikerna i Region Jönköpings län ännu ett omtag i frågan.

Genrebild David Alin

I många regioner i Sverige har man ett regelverk där patienten får en schablonersättning i situationer när vården ställt in besök med kort varsel. Men i Jönköpings län finns inget sådant regelverk.

Det här har varit en långtgående diskussion under väldigt lång tid. Under patientnämndens senaste sammanträde beslutade man att återuppta behandlingen av frågan och presentera detta i samband med ett dialogmöte med nämnden för folkhälsa och sjukvårdens presidium i mars.

Att vård ställs in med kort varsel händer titt som tätt och i regionens handlingar berättas det att många hört av sig till patientnämnden med klagomål på just detta och vad som gäller med ersättning för förlorad arbetsinkomst.
”I vissa fall har patienten varit helt förberedd och till och med varit operationsklädd när hen får reda på att operationen för hen stryks denna dag. Patienterna har då kontaktat patientnämnden och varit upprörda då de tagit ledigt från arbetet och därmed förlorat sin arbetsinkomst denna dag”, står att läsa i handlingarna.

Taggar

Dela