Ingen tidigare is i Talavidshallen
Nyheter Rydaholms SK har önskat att få isen spolad tidigare. Kommunfullmäktige beslutade under torsdagen att en ishall i kommunen ska få tidigare is
Tekniska utskottet lämnade över ärendet och uppdrog åt tekniska förvaltningen att återkomma med förslag på hur fördelningen av tider vid tidig uppspolning kan se ut samt ett förslag på kostnader för föreningarnas hyr av ishallar under den period man tidigarelägger uppspolningen före ordinarie issäsong. Det är tre föreningar som har aviserat att de vill ha is före den ordinarie issäsongen som börjar vecka 38. Föreningarna är Värnamo GIK, Apladalens KK samt Rydaholms SK. Samtliga föreningar har regelbunden verksamhet för barn och unga. Värnamo GIK och Rydaholms SK har vardera ett A-lag också. Föreningarna skiljer sig åt med avseende på antal medlemmar och hur mycket aktivitet som bedrivs i föreningarna. Tekniska förvaltningen har jämfört antalet medlemmar i föreningarna och kommit fram till att i åldern 7 – 20 år har Värnamo GIK 65%, Rydaholms SK 22% och Apladalens KK 13%. Antalet timmar fram till mitten av september när allmänhetens åkning startar är 50 timmar per vecka, fördelat på 6 timmar om dagen mellan 16 och 22 och tio timmar om dagen mellan 8 och 18 på helgerna. Detta skulle ge, utifrån deltagartillfällen, Värnamo GIK kunna disponera 37,5 timmar i veckan, Rydaholms SK 6,5 timmar och Apladalens KK 6 timmar i veckan.
De senaste årets har Värnamo GIK disponerat hela ishallen i Värnamo under en period av fem veckor och två dagar och har för detta betalat 80 000 kronor. Rydaholms SK har disponerat Talavidshallen under nio dagar och har för detta betalat 30 000 kronor. När föreningarna har disponerat hela ishallen har de också själva fördelat tiderna i ishallarna, vilket har fått till följd att Rydaholms SK inte tycker att man har fått så mycket tid som man behövt i Värnamos ishall. Detta är en av anledningarna till att man vill att isen ska spolas upp mycket tidigare i Rydaholm.
Bruttokostnaden för att driva en ishall en vecka ligger på 59 292 kronor. Antal timmar fram till mitten av september när allmänhetens åkning sätter igång är 50 timmar per vecka. Helt utan subventionering är kostnaden för att driva ishallen en vecka motsvarar timkostnader om 1 186 kronor när inte skolan nyttjar ishallen på dagtid.
I tjänsteskrivelsen finns också att läsa att det är kostsamt att driva kylaggregaten som kyler is, inte minst under den varmare årstiden. Att en kommun som är i Värnamostorlek skulle ha två ishallar igång med tidigare uppspolning av is bedöms inte vara ekonomiskt försvarbart.
– Jag har läst igenom den här tjänsteskrivelsen som tekniska utskottet har skrivit, den är ganska gammal idag och det har hänt en del sedan förslaget fattades. Har man gjort en annan bedömning på att ishallarna får/kunna användas i sommar. Stämmer det verkligen att det är en merkostnad på 75 000 kronor om den ska spolas upp en vecka tidigare i Rydaholm, undrar Susanne Andersson (S).
– Jag ska försöka svara på dina frågor. Pandemin är inte hänsyn tagen till. Den här fördyringen har jag inte varit med och räknat ut. Jag får ta med mig frågan till förvaltningen hur de räknat ut, Gottlieb Granberg (M).
– Frågan är om man inte ska skjuta upp det här och be dem återkomma med kostnaden. Vi fick betala 6 000 kronor förra gången vi skulle spola is, säger Anette Myrvold (S).
– Man har inte betalat självkostnadspris. Nu har man kontrollerat vad det kostar. Vi tycker att man ska spola en hall och samsas om den, säger Gottlieb Granberg (M).
– Jag tackar för svaret. Men jag har en återstående fråga. Blir det en fördyring för förening och förutsätter man att utnyttjandegraden blir lika hög även man betalat avtalskostnaden. Nu kommer de att få en högre kostnad, säger Susanne Andersson (S).
– Det är ett självkostnadspris och inget avtal. Vad de får i sina intäkter vet vi inget om. Vi ska planera om taxan så att man vet vad som gäller, säger Gottlieb Granberg (M) som yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.
Bifall till kommunstyrelsens förslag där endast Axelent Arena spolas upp före ordinarie issäsong samt att fördelningen av tiderna fördelas av fritidsservice och baseras på antal medlemmar i ålder 7 – 20 år hos de tre föreningarna samt att en sommartaxa införs som är 509 kronor i timman för ungdomar och 645 kronor per timme för seniorer.