Nyheter

Inga nya smittade i omsorgen – vädjar om besöksförbuden

Nyheter Det är inte några  nya konstaterat smittade i omsorgsförvaltningens boenden sedan den 29 maj. Kommunen har en vädjan om att respektera besöksförbuden på äldreboenden.

– Vi upplever att många längtar efter att besöka sina anhöriga och jobbar med att hitta lösningar för hållbara möten, men tills detta är gjort, måste alla respektera förbudet. Regeringen har ju i dag lättat på reseförbudet men var samtidigt mycket tydlig med att besöksförbudet kvarstår, noteras från kommunen.

Av totalt cirka 300 personer på Värnamo kommuns boenden

  • finns det i dag 5 bekräftade fall av covid-19
  • har hittills totalt 12 personer som testats positivt för covid-19 avlidit
  • har hittills totalt 12 personer som testats positivt för covid-19 tillfrisknat

– Varje brukare som inte tillfrisknar är ju en saknad och älskad person och det är sorgligt att människor har avlidit. Men just nu är ändå positivt att vi inte har några nya insjuknade sedan 29 maj, säger Ulrik Gustafson, chef för omsorgsförvaltningen.

Hon konstaterar också att när det kommit smitta på ett boende, har den kunnat begränsas till en enhet, den har inte spridits till exempel till ett helt hus.

– Personalen jobbar professionellt och kompetent enligt fastställda rutiner. Det är jag stolt över, säger Ulrika.

• Vädjan om att respektera besöksförbudet
Det är viktigt att vi tillsammans håller fast vid reglerna om att hålla avstånd och hålla sig hemma om man är sjuk,

– Jag förstår att det gör ont och sliter på anhöriga och brukare, att inte kunna träffas. Men jag vädjar till alla att respektera besöksförbudet. Det är helt avgörande för hur vi tar oss igenom den situation som vi befinner oss i. Vi jobbar med att hitta lösningar för att göra det möjligt att träffas på ett sätt som är hållbart, säger Ulrika.

• Covidavdelningen öppnad
Omsorgsförvaltningen planerade tidigt för en avdelning för den som varit sjuk och tillfrisknat, men ännu inte är redo för att flytta hem. Personal och lokaler har stått redo och nu har de kommit till användning.

– Det känns bra att vi planerat för detta i god tid. Medarbetarna på avdelningen har hittills gått in i annan verksamhet, men har nu ställt om till att jobba på covidavdelningen, säger Ulrika Gustafson.

• Visir för att skydda brukare
Enligt nya rutiner från Region Jönköping ska all personal använda visir som en extra åtgärd vid ansiktsnära kontakt med osmittade äldre och sköra brukare/patienter. Med ansiktsnära menas en meter eller närmare.

Taggar

Dela