Informerade om lägesbild: ”Var uppmärksam på detaljer”
Nyheter Skadegörelse, bedrägerier och motverkande av rekryteringar bland unga till gängkriminalitet. Så ser den aktuella lägesbilden i Värnamo kommun ut.
På fredagsmorgonens frukostmöte gav kommunpolisen Andreas Sjöqvist och kommunens säkerhetssamordnare Berber De Jong en överblick av den aktuella lägesbilden i Värnamo kommun.
– Det vi ser är att det har varit mycket småbränder i sommar, särskilt i papperskorgar. Sedan har det även varit mycket skadegörelse, där förskolor och skolor har varit utsatta, inleder Berber De Jong.
– Vi har också arbetat mycket mot bedrägerier, det är ett stort problem. Det har ökat ordentligt de sista åren, så vi jobbar mycket med information mot äldre. Det svåraste med detta arbete är att bedragarna snabbt hittar nya tillvägagångssätt, säger Berber De Jong.
– Den senaste tiden har vi också jobbat mycket med att motverka rekrytering av unga till gängkriminalitet. Det här är ett område som hela samhället behöver lägga fokus på. Det handlar om att lägga märke till små varningstecken innan det är för sent. Vi jobbar med en broschyr kallad ”Gängsnacket” som ger tips om bland annat olika typer av varningssignaler man kan vara uppmärksam på, säger Berber De Jong.
– Även sociala medier är en stor puck i det hela. Det sker så fort nu för tiden och därför är det viktigt att prata om det hör. När man tänker ungdomsgäng så kanske du tänker att det är i storstäder som Malmö, Göteborg och Stockholm som problemen finns, men tyvärr har vi även här exempel på ungdomar som har trampat snett och det kan gå snabbt från första kontakt till att barn och unga springer ärenden åt en kriminell som behöver hjälp. Det gäller att vara uppmärksam till detaljer, för det är unga människor som vi pratar om, säger Andreas Sjöqvist.
– Gör en polisanmälan om ni ser misstänkta saker. Ni kan även skicka in information till den här lägesbilden. Hjälps vi alla åt så blir det lättare att jobba med insatser, infliker Berber De Jong.
Under sommaren har Värnamo centrum och även Gislaveds centrum begåvats med övervakningskameror.
– Utöver övervakningskameror får även alla poliser i yttre tjänst kroppsburna kameror. Dessutom har vi också rätt att flyga med drönare inom områdena där övervakningskamerorna sitter uppe. Hela satsningen är en del av ett nationellt kameraprojekt. Syftet är att öka tryggheten, att förebygga brott och att hjälpa oss att utreda brott. Med anledning av detta har vi också anställt personal och byggt upp en bevakningscentral där allt material ska analyseras, säger Andreas Sjöqvist.
Duon avslutade med att uppmärksamma satsningen på näringslivssamverkan i Lanna och Bredaryd.
– Man har tagit fasta på de samarbeten som finns och från kommunen och polisens sida är att vi glada att kunna hjälpa till. Det bygger på grannsamverkansprincipen, där de som är involverade har skrivit under en överenskommelse. De delaktiga får genom ett kontaktombud del av brottsförebyggande information från kommunen och polisen, de ska meddela kontaktombudet/grannarna om rutiner och förändringar i verksamheten som är relevant i samverkan mot brott, de ska vara vaksamma och agera vid avvikelser och misstänkt brottslighet samt vara förtrogen med brottsförebyggande tips. Bland annat har vi genomfört en trygghetsvandring i området. Vi har kört det i ungefär ett och ett halvt år och vi har förhoppningar om att den här samverkan ska utvecklas ännu mer framöver, avrundar Andreas Sjöqvist och Berger De Jong.
Vi får hoppas på att polisen även sätter upp ett stort antal kameror vid skolornas närområden. Specifikt omkring Enehagsskolan och Apladalsskolan. I nuläget rör sig många gängkriminella utanför dessa skolor och rekryterar barn ner i mellanstadieåldern och introducerar till drogmissbruk.
Skolorna själva har inga resurser att övervaka detta så som budgeten ser ut.
Samtidigt propagerar politikerna för att stadskärnan ska förtätas till varje pris. Enskilda politiker och tjänstemän försöker aktivt smygavveckla landsbygdsskolorna där trygghet och studiero finns, med enda syfte att uppfylla denna tafatta ”förtätningsvision” av centrum. Det är en skrämmande utveckling där trötta politiker vägrar se problematiken och verkar i motsatt riktning.
Vad är planen från kommunens sida för att skapa trygghet kring barnens skolor?
Polismyndigheten lokalt gör sitt jobb, men vad gör egentligen kommunen och skolorna rent konkret?
Att rektorer delar ut broschyrer om gängkriminalitet är ingen lösning som biter på problemet och skapar trygghet i skolans närområde. Nu när fler skolelever ska tvångsflyttas till stadens centrum behövs en plan för trygghet. Som centrum ser ut idag är det ingen lämplig plats för barn att vistas på, såvida ingen vårdnadshavare finns inom armlängds avstånd.
Det behöver göras mer från politikernas sida. Tillika behöver rektorer och tjänstemän ha en plan när man nu ämnar placera ett större antal elever i centrala områden utsatta för gängkriminalitet. Tänk på att alla barn blir utsatta för dessa gäng, det gäller även barnbarnen till er politiker i kommunen.
Det får vara slut på det taffliga snacket kring ”förtätning” av centrum. Skapa istället en vision där hela kommunen tillåts att blomstra och utvecklas istället för att avvecklas.
Politiker – Det är dags att vakna och agera nu!
Nu ska vi inte överdriva. Det finns inte många gängkriminella i Värnamo. För att man hört och läst att gängen rekryterar barn och ungdomar i större städer betyder inte det hänger kriminella gängmedlemmar utanför skolorna i Värnamo.