Nyheter

Inför ”Fri tid-modellen” hos hemtjänsten

Nyheter Motionen från (SD) ”Tillitsbaserad hemtjänst” överlämnades till kommunfullmäktige vid senaste sammanträdet.

Arkivfoto

Motionen i sin helhet som lämnades över till kommunfullmäktige;

”Vi (SD) förespråkar organsationsmodeller som sätter tillit i centrum. Vi anser tillit vara bäst för både kommunens anställda och medborgare. Med tillit växer handlingsutrymmet, arbetsglädjen och möjligheten att påverka sitt arbete samtidigt som vårdtagarna får större inflytande och blir nöjdare.

I tidningens Dagens Samhälle beskrivs arbetet inom hemtjänsten i Västervik där personalen bestämmer hur lång tid man ska vara hos de äldre. Modellen ”fri tid” har gjort att resurserna anodens mer effektivt.

Samtidigt har brukarna blivit mer nöjda och personalen mindre stressade samt att kostnaden för hemtjänsten inte har ökat.

Detta anses vara en modell som gör att personalen inte upplever arbetssituationen som stressig och som gör att de hinner med, samt får mer andrum under arbetsdagen. Personalen upplever också att deras inflytande ökar.

Sverigedemokraterna i Värnamo anser att det är möjligt att låta hemtjänstpersonalen, som arbetar närmast brukaren, bestämmer hur lång tid insatser såsom daglig omsorg, hjälp med dusch, städ och andra serviceinsatser tar istället för att biståndshandläggaren beräknar antalet minuter per insats utifrån en schablon, när de beviljar ett beslut.

För att ge förutsättningar till en bättre arbetsmiljö för personal i hemtjänsten yrkar vi i Sverigedemokraterna att en utredning görs där arbetsmodellen ”Fri tid” bedöms utifrån Värnamo kommuns förutsättningar, att den fackliga organisationen som företräder de anställda inom hemtjänsten ska delta i utredningen, att utredningen kan föreslå att ett pilotprojekt genomförs inom lämpligt geografiskt område inom hemtjänsten. ”

Motionen som är skriven av Jan Cherek och Sylvia Friberg (båda SD) lämnades förra torsdagen över till kommunfullmäktige.

Taggar

Dela


1 reaktion på Inför ”Fri tid-modellen” hos hemtjänsten

Kommer aldrig att gå igenom, det skulle innebära att skrivbordssnötarna blir färre. Det funkar inte i Värnamo.

Kommentarsfunktionen är stängd