Nyheter

Ida är skogens brandvakt

Nyheter För att kunna arbeta har skogsarbetarna nu fått ta till extra hjälp. Vi har varit i Målen, utanför Byarum, och träffat sommarjobbaren Ida Spjuth som fick rycka in under dagens skogsarbete.

Från vänster; Magnus, Ida och Jimmy Spjuth i skogen utanför Byarum, Vaggeryd  [1/14]

Magnus kör skördaren  [2/14]

Ovanlig väska bland skogsarbetarna  [3/14]

Ida med kratta och brandsläckare  [4/14]

Följer skördaren...  [5/14]

...på behörigt avstånd  [6/14]

Ida är brandvakt idag  [7/14]

Ida har gått brandvaktsutbildningen  [8/14]

Sommarlovet tillägnas som brandvakt  [9/14]

Bakom skördarhytten sitter två extra brandsläckare  [10/14]

Två extra brandsläckare på Jimmys skotarfront  [11/14]

Även reportern fick provsitta  [12/14]

Från skördarhytten  [13/14]

För att få arbeta i skogen gäller brandvakt. Ida jobbar som det idag.  [14/14]

Temperaturmätaren står på 31 grader när vi parkerar bilen mitt i skogen utanför Målen, Byarum. Vindstilla och extremt torrt i markerna. För att Spjuths skogsentreprenad ska få jobba idag har extra personal inkallats.

– Extremläge råder så vi måste ha en brandvakt med oss. Dottern Ida har gått kursen och är med i dag, annars hade maskinerna fått stå stilla, säger Magnus Spjuth från Konungsö, utanför Barnarp, som tillsammans med sonen Jimmy kör skördare och skotare vid gallringen i Målen.

– Igår var det en fyra på skalan och då behövdes ingen brandvakt, idag är det en femma och då ska brandvakten följa oss i skogen. Klockan 03.00 uppdateras appen vi har i telefonen. Då vet vi om vi kan, eller får, jobba i skogen, säger Magnus som aldrig varit med om sån extrem torka.

– Imorgon visar det över värdet 35 i FWI (värde som mäter luftfuktighet, vind, värme) från SMHI och MSB;s app, vilket menas att det är extrem skogsbrandsrisk, så då får vi troligtvis vara hemma, menar Magnus.

Dottern Ida Spjuth, som har sommarlov för tillfället från lastbilschaufförsutbildningen på TTC, har gått brandvaktsutbildningen och sommarjobbar således med resten av familjen ute i skogen i dag.

– Jag har gått brandvaktsutbildningen via Södra Skog. Man läser via nätet och gör ett slutprov. Jag tjänar bra och jag får vara ute i skog och mark. Som tur är har det inte hänt något, men det är väldigt viktigt att följa med maskinerna så ingen gnista tar eld i den torra marken, säger Ida.

I skogen finns en kanal där skogsmaskinsförarna lagt i massaved för att kunna passera. Kanalen är torr och inget regn har fallit på länge.

– Har vi ingen brandvakt får vi stå still och det är inte ekonomiskt hållbart. Semesterplaneringen har inte varit så enkel i år, vi får helt enkelt ta de dagar vi måste, säger Magnus och räknar med att få vara ofrivilligt ledig under morgondagen.

Efter dagsarbetet i skogen, under dessa extremt torra förhållandena, måste skogen kontrolleras under en timma efter att de kört och avverkat, så ingen hemgång efter avslutat pass gäller förnärvarande.

– Känns bra att ha brandvakt med sig, vi tittar noga efter oss ändå, men det är alltid skönt att ha några extra ögon med sig, säger Jimmy Spjuth.

Två extra brandsläckare har satts dit på varje skogsmaskin, Ida har kratta, brandsläckare och dunk med extra vatten om olyckan skulle vara framme och ingen körning med kedjor på maskinerna tillåts.

Fotnot; Källa MSB; Meteorologiska indata till beräkningsmodellerna (HBV och FWI) som används i Brandrisk skog och mark fås ur beräkningar med hjälp av en statistisk metod kallad MESAN, mesoskalig analys. MESAN är ett operationellt system för kartläggning av olika väderparametrar på denna skala. För att kartlägga Sverige delas landet upp i ett rutnät med rutor på 11×11 km. I varje ruta räknas ett värde fram för de olika väderparametrarna. Metoden gör det möjligt att kombinera olika typer av väderinformation på ett optimalt sätt och den utnyttjar meteorologiska modellberäkningar, observationer från SMHIs och Vägverkets väderstationsnät, väderinformation från satellitbilder och väderradar.

Taggar

Dela


Lämna ett svar