Nyheter

Hundra startar i premiärtävling

Nyheter Årets tävlingssäsong drar igång på Vaggerydstravet. 

Kent Carlsson och Maria Stark laddar för travtävlingar

13 tävlingsdagar har Vaggerydstravet fått sig tilldelat under året. Säsongen startar på lördag och sista tävlingen, för säsongen, är i slutet av september. Travbanan i Vaggeryd är en av de få banor i landet som fick en extra tävlingsdag vilket ordförande i travsällskapet Kenth Carlsson är mycket nöjd med.

– Vi är registrerad som en sommarbana som betyder att vi inte har någon belysning och därmed ingen möjlighet att köra under vintertid. Det är svensk travsport som bestämmer hur landets banor ser ut och vi äskar fler tävlingar varje år. Vi har i år blivit tilldelade 13 tävlingar, vilket är en mer än tidigare. Det har vi jobbat hårt för och är glada över att ha lyckats. Vår största tävling för året är onsdagen den 12 juni då det är V86. Det är ”grädden på moset” så att säga och är det fint väder kan det komma närmare 6 000 besökare, berättar Kenth Carlsson.

På lördag startar årets tävlingssäsong och heter ”Breddag” vilket betyder att tävlingen är specialiserade för de hästar som inte riktigt kommer med i ordinarie lopp och hästar bjuds in som inte har tillräckligt mycket poäng för att få starta i andra lopp. Inga proffs får köra utan det är amatörer samt att ungdomarna också får en chans att deltaga för första gången.

– Anmälan till en travtävling är väldigt strikt. Alla kuskar och tränar är registrerade och man får inte bära på någon ekonomisk skuld för att få deltaga i travtävling. Man anmäler sig via en hemsida och man kan anmäla sig till vilket lopp man önskar. Vi har 108 hästar anmälda till på lördag. Det är många som tycker det är roligt att tävla här då vi har en något mindre bana och det blir mer närkontakt här jämfört med de stora banorna i landet. Vi har samarbete med Halmstad och de kommer hit på lördag med ett gäng funktionärer och en måldomarnämnd bland annat. Jordbruksverket ser ut banveterinär till oss. Det är mycket kring djurskydd, hästvälfärd och vi har många kontroller innan start som obligatorisk dopingkontroll exempelvis, säger Maria Stark.

Mycket arbete inför säsongstarten har det blivit och sista handpåläggningen i dagarna har varit bland annat att alla boxar tvättas och skuras inför säsongen. Anläggningen har plats för 135 gästande hästar och hela vintern har det förberetts för travsäsongen.

– Arbetet med årets tävlingar började redan i höstas och söndagstävlingar är bäst för oss, dels för att det är lättare att få tag på funktionärer samt att det blir många besökare på helgtävlingar. I år har vi en spännande publiktävling som heter vinnarcirkeln där man har möjlighet att vinna 100 000 kronor. Man får en kod när man köper sin entrébiljett och efterföljande frågesport med allmänna frågor, och travfrågor givetvis, och den som vinner blir inlottad i ett speciellt lopp och vinner den utvalda hästen blir man således en vinnare, berättar Maria.

– Vi har generösa träningsöppettider här på banan och vi har haft en ganska gynnsam vinter samt har banskötsel året runt. Det är nya förhållanden från och med i år angående spelregler och alla spelbolag måste ha licens för att bedriva spel. Det innebär att sportens ATG är en av alla på marknaden. Det påverkar oss med att vi måste hålla oss isär för att alla bolag ska ha samma konkurrensvillkor. V86 och V65 är ATG:s egna märken och alla spel ska från och med i år vara identifierade. Alla som ska spela behöver numera visa legitimation. Vi kommer inte att ha så många toto-kassor som tidigare. Besökaren kan inte spela lika lätt som tidigare, då man måste registrera sig, och det kan förväntas att bli lite längre kö än tidigare utanför våra kassor, berättar Kenth Carlsson som samtidigt berättar att det är miljonomsättningar dagligen på spel på hästar i hela landet.

Jönköping-Vaggeryds travsällskap arrangerar ”Travskolan” under höst- och vårterminen, eleverna är mellan 5 och 70 år och man lär sig ta hand om hästen, rida samt köra.

– Om man vill satsa på att tävla går man en licensutbildning, är det barn som tar licens gäller ponnytrav, vi har närmare 40 personer som går travskolan i år och en av skolhästarna, körd av ledarassistent, kommer att tävla på lördag, vilket är väldigt roligt. Ponnylicenskurserna hålls lite oftare medan körlicens för stora hästar, görs en gång om året, och tillsammans med Halmstad, berättar Maria.

Sture Thornberg kör många varv på travbanan fast med fler hästkrafter

Ute på stallbacken träffar vi banskötaren Sture Thornberg. Han har varit deltidsanställd under tio år och har kört många varv runt travbanan som mäter 1 000 meter per varv. ”Efter varje lopp kör jag fyra varv, sen när det är träning fyra dagar i veckan är jag här och ser till att banan är i bästa skick. Viktigt att vattna mycket, blåsten ställer till det en del, då banan torkar upp snabbt. Jag trivs bra här med friheten att styra min arbetstid själv”.

Vad är det som gör att jobbet med hästar är det bästa?

– Det ena föder det andra. Mitt intresse för travsport började på 80-talet och nu har jag förmånen att föda upp hästar som kanske blir stjärnor en dag. Jag har 25 styckna och närmare tiotalet föl att vänta inom kort. Jag har hjälp med en dansk unghästtränare som jag jobbat tillsammans i många år, som kör in mina hästar, avslutar ordförande Kenth Carlsson.

– Det händer mycket i travsporten och det är spännande grejer vi håller på med. Hästar är väldigt fascinerade och den sociala biten kring hästen är viktig som kulminerar i tävlingsbiten. Hemma på gården i Målen utanför Byarum har vi nio hästar, avslutar Maria Stark. 

Travhästar får tävla från 2 års ålder och hingstar/vallacker får tävla max till 12-årsåldern och ston till de är 10 år. På lördag är det ett trettiotal ”hemmahästar” som prövar lyckan. Nästkommande tävling är sista söndagen i april, den är tv-sänd, och är travsällskapets näst största tävlingsdag.

Taggar

Dela


Lämna ett svar