Nyheter

Hundhörnan: Så spårar ni vilt

Nyheter Här kommer en text om viltspårning med hjälp av hund signerad Marianne Blixt.

Foto: Privat

Vilken underbar dag! Uppstart av ett gäng Viltspårare. Sex förväntansfulla hundägare med sina älskade vovvar. Första gången så gissar jag att det är lite pirrigt att åka i väg på viltspårkurs.

Tankarna snurrar, ska min hund klara av att hitta klöven, ska min hund sköta sig, ja ni vet hur mycket man kan hitta på i tankarna. Under mina snart 10 år som viltspårinstruktör så har jag ännu inte träffat på någon hund som inte skött sig eller definitivt inte någon hund som inte lyckats spåra.

Ofta är de vi som håller i kopplet/linan som är lite oroliga, det speglar ju av sig på hunden.
Alla hundar lyckas hitta spåret och klöven, när de fått visat för sig vad de är de ska söka efter.
Att få följa dessa hundar och ägare är så himla roligt, att se dem få bättre självförtroende och spåra med självsäkerhet och ägaren kan bara hålla i linan och följa med.

Målet är ju att ha roligt och som grädde på moset föra sin hund till Viltspårchampion.

Såklart alla dagar kanske det inte går lika bra, det handlar ju om dagsform, väder och många andra parametrar.

Men varför ska man då hålla på med viltspår?

En hund som får komma ut i skog och mark och använda sig av sin fantastiska nos blir lugnare och mer tillfreds i vardagen.

Har du inte provat viltspår med din hund så gör det. Alla hundar kan spåra.

Det är en kul aktivitet att göra tillsammans med sin hund. Hundar som är lite osäkra, bygger upp sitt självförtroende genom att göra det som de är ämnade för.

Så hur går det till?

Jo man använder en klöv av t.ex ett rådjur och nötblod som finns att köpa i affären. Klöv kan du kolla med jägare om de har.

Du drar klöven efter dig och droppar blod med mellanrum. Spåret kan gärna få ligga några timmar för att ”fästa”. Då är det lättare för hunden att hitta själva spårkärnan. Bra att göra korta spår i början, 10-15 meter för att hunden ska lyckas. Då kan du göra några korta spår.

Har du inte lust att använda klöv och blod så kan du ta en korv eller något smaskigt i en strumpa och dra. I slutet kan du lägga mer av den varan.

Släpspår är superbra för hunden att spåra efter.

Att spåra är ju naturligt för hunden, den får utlopp för mycket energi som annars skulle lagras och kanske pysa ut när du minst vill det.

Passar inte skogen för dig och din hund så kan du göra något annat som gör att hunden kan använda sin fantastiska nos, t.ex NoseWork, Specialsök, Sök och människorspår

Att se hunden hitta i spåret är så roligt att se och att se hur bra de mår efteråt är värt alla strapatser i skogen eller var man nu låter hunden använda sin fantastiska näsa.

Vill du veta mer om viltspår så hör gärna av dig

Så sätt igång och låt hunden spåra!
Ha en underbar vecka

Glöm inte att värma upp hunden innan all träning!

Tack för att du läste!

Du är Välkommen att höra av dig till mig via mejl: marianne@hundtrixet.se
Hemsida: www.hundtrixet.se

Marianne Blixt

Taggar

Dela