Nyheter

Hundfrågan – valpar…

Nyheter Det är dags för den tredje hundfrågan med Marianne Blixt och i dag svarar hon på frågor kring valpar och om aktivering.

Hej och Välkommen till Mariannes frågelåda, Hundfrågan.

Fråga:
1. Vad ska jag tänka på när jag får hem min valp? 
Irene Svensson
Svar: Låt valpen få undersöka sitt nya hem i lugn och ro. Den kommer att undersöka allt både ute och inne. Den vill undersöka det nya precis som vi gör. När den vill utforska försök att låta bli att säga nej försök att avleda den istället. Det är ju bra om ni får en bra start och valpen känner tillit till dig, inte att du ska ta ifrån den varje sak den tar i eller tittar på. Erbjud den i stället något den får ha om den väljer något den inte får ta.

2. Ska jag låta valpen sova i min säng?
Ann-Marie Olsson
Svar: Du bestämmer ju själv om du vill ha din hund i sängen, valpen är ju liten och då kan det ju vara enkelt men tänk på att den växer och blir större och då vill de ju fortfarande vara i sängen.

Valpen behöver ju trygghet när den kommer till dig. Du kan ha valpen bredvid sängen på en filt eller hundsäng. Du kan ha handen hos hunden så den känner sig trygg.

3. Kan jag ta valpen på promenad?
Lena Storm
Svar: Valpar behöver ju inte promenera, de behöver ut o rasta och leka i trädgården. Valpar har inte behov av motion som vuxna hundar. En del valpar kan tom tycka att det är jobbigt att gå utanför gården där andra hundar varit eller är.  Efter hand som valpen växer och blir äldre så kan man ta den på kortare promenader.

4. Vad ska den äta?
Lennart Reinholdsson
Svar: Uppfödaren har ofta kostråd till sina valpköpare, följ dem så blir inte övergången så svår.
Har du inte möjlighet att få svar av din uppfödare så kan du prata med djurbutiken som har duktiga foderrådgivare. Det finns ju en uppsjö av foder och foderrekommendationer.

5. Hur tidigt kan jag lägga spår till min valp?
Christer Olofsson
Svar: Du kan börja nästa direkt när du fått hem den. Det är naturligt för valpen att spåra. Du kan lägga ett kort godisspår och låta valpen hitta något roligt i slutet. Tänk på att det är jobbigt för valpen att spåra så gör det inte så ofta.

Till er som köpt eller tänker köpa valp:
I allt du gör tillsammans med din valp kommer du antingen medvetet eller omedvetet att påverka valpens attityd.

Vikten av tålamod
Jag skrev förra veckan att jag skulle ta upp vikten av tålamod.
Vid all inlärning så krävs tålamod. I stressade situationer är det svårt att lära sig någonting.

Tänk på att ge hunden bra förutsättning när du ska träna med den oavsett vad det är du ska träna.

Funderar du på hur du tar ut hunden i bilen till exempel innan du ska gå en promenad eller träna på en plan?

Har du tålamod att vänta tills hunden är lugn? Om du förbereder allt du ska göra med hunden med att se till att hunden är i rätt känsla innan du sätter igång med din träning så kommer du att få ett bättre resultat.

Om en hund som rusar ur bilen och skäller och sen ska gå en promenad och dessutom ska möta andra hundar…!      Då är hunden uppjagad och bemöter det som händer runtomkring på samma sätt.

Så jobba med ditt tålamod, vänta ut hunden tills den är i den känsla du vill ha den i.

Lycka till med all träning.

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig: hundfragan@hundtrixet.se

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela