Nyheter

Hundfrågan nr 43: Om hund som biter sönder

Nyheter I dag handlar det om problem med en hund som biter sönder saker.

Hej Marianne. Jag har två hundfrågor till dig.

Sonen har en goldenkille på 5 månader. Han har börjat bita sönder det mesta han får tag i när dom lämnar honom ensam en timme. (Idag räckte det med 30 minuter)

Andra frågan är att han är så matfixerad, äter i rasande fart, tror inte han tuggar ens. Har du några tips?

/Ann

Hej Ann.

Det jag tänker på först är om ni tränat honom att vara ensam?

Har han en trygg plats hemma där han kommer till ro? Hundar behöver en alldeles egen, trygg plats inomhus. Det borde vara en självklarhet för alla hundar. För hundar som har svårt att lämnas ensamma blir detta ännu viktigare. Det kan vara en säng eller koja på en lugn plats i huset. Du kan också prova Adaptil som finns på apoteket.

Här kan du läsa mer om Adaptil: https://www.adaptil.com/se

Ofta vill vi ju vara snälla mot våra hundar och göra långa rastrundor eller leka med hunden innan vi lämnar den. Då är ju hunden i hög energi när vi går, vilket gör att den inte har lust att lägga sig och vila utan vill vara i aktivitet. Jag tycker det är viktigt att hunden är lugn när jag lämnar, jag säger nu går jag så hunden får en ”signal” att jag lämnar.

Hunden behöver få veta att den ska stanna hemma, den behöver alltså ha en signal, (stanna hemma), när den ska följa med behöver den ju också en signal. Ju tydligare vi är mot våra hundar desto snabbar lär de sig att förstå vad vi vill.

Att just din/er hund biter sönder det mesta han får tag i det kan jag ju inte svara med ett rakt svar. Vi måste titta på helheten. Håller han på att ömsa tänder, hungrig, rädd, eller har han inte tränat ensamhetsträning. Hur lång tid man lämnar hunden spelar nog inte någon roll för bitandet, för ofta är det precis när vi lämnat dem som de börjar bita i saker.

Skriv gärna till mig och berätta hur ni gör när han lämnas ensam. Då är det lättare att hitta ett sätt att komma tillrätta med problemet.

Nästa vecka svarar jag på din andra fråga. /Marianne

Kommentar till det jag svarat på ovan. Jag har haft hundägare som berättar att de här hopplöst att få hunden att stanna de försöker smita ut genom dörren när ägaren ska gå, de blir helt tokiga. Då är det ju inte konstigt att hunden får ångest när vi stänger dörren. Den visste ju inte om den skulle följa med eller inte. Därför råder jag hundägare att träna på detta, att hunden ska vara lugn när jag rör mig mot dörren.

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela