Hundfrågan 96: Om en kastrerad hund
Nyheter I dag handlar det om problem för en hund efter kastrering.
Hej!
Jag har en sexårig golden-hane som är kemiskt kastrerad i november 2019. Efter detta har han blivit helt ovillig att gå ut. Om och när vi väl får ut honom, så lägger han sig helt platt på marken och man får dra honom i gruset. Det går inte ens att locka honom med något ätbart, vilket annars är det enda han är intresserad av. Vänder vi och går hem så skuttar han så glatt.
Detta problem har medfört att han nu börjat bli överviktig. Förut gick vi en långpromenad varje kväll på cirka 90 minuter. Vilket är helt omöjligt nu. Tar tacksamt emot råd och tips på hur vi skall lösa detta problem. Vi kommer inte att fortsätta med kastreringen då vi tror att detta är orsaken.
Hälsar Pia
När jag läste din fråga, då tänkte jag direkt på min kollea Petra Väljä. Petra är mycket duktig på hund. Hon har jobbat på veterinärklinik i många år. Dessutom är hon en duktig uppfödare av rasen Rhodesian Rigdeback. Hon har även jobbat med mentaltester. Därför tycker jag att hon är lämpad att svara på din fråga. Det svaret hon ger dig, det håller jag helt med om!
Här kommer svaret från Petra:
Jag tror absolut ni inne på rätt spår att kemiska kastrationen kan vara orsaken. När man får ett förändrat beteende särskilt på en vuxen hund som har ett inlärt vant beteende, valpar/unghundar ändrar ju lite beteende efterhand de mognar och allt sätter sig fysiskt och psykiskt, så där kan vara svårare hitta orsak.
En vuxen hund som plötsligt ändrar beteende får man blicka tillbaka och se om det hänt något annorlunda och som i ert fall kastrationen om inte något annat hänt. När man kastrerar tar man bort testosteronet för att de inte ska vara fertila och för att minska könsdriften. Testosteron är ett hormon som är viktigt och hör ihop med välbefinnande, driv och energi plus massa annat fysiskt, även för hundar.
Vid för låga värden testosteron eller som vid kastration mycket låga, de producerar fortfarande lite vid binjurarna, kan göra vissa hundar osäkra, absolut inte alla men vissa blir det. De får dåligt driv framåt, lägre energi (trötta) med mera. Givetvis beror allt detta på vad man har för andra mentala egenskaper från början, vilken energinivå, nyfikenhet, trygg, mod med mera.
En hund som i vuxen ålder kastreras blir en stor mental förändring hos hunden eftersom de har ett invant beteende som de känner igen sen länge. Plötsligt ändras detta och drivet från testosteronet som de kanske behövde försvinner och då blir de osäkra.
I ditt fall låter det som detta är orsaken, han blir jätteosäker när ni går ifrån ert hem och visar det mycket tydligt genom lägga sig ner, när ni vänder så springer han gladeligen då det betyder han får komma hem till tryggheten, det han känner igen. Så måste han inte kastreras, på grund av sjukdom, så hade jag som du också skrev, inte fortsatt och det är en fördel med den kemiska att man kan välja att fortsätta.
Med vändlig hälsning Petra Väljä
—–
Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!
Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.
Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se
Alla mina hundfrågor kan du läsa på min hemsida, hundtrixet.se under fliken Hundfrågan.
Tjingeling och lycka till /Marianne