Nyheter

Hundfrågan 92: Svar om stamtavla

Nyheter I dag svarar Marianne Blixt  på en fråga om stamtavla.

Arkivbild

Hej,
Jag läste ditt inlägg om tips och råd för de som vill skaffa hund. Jag är lite nyfiken på hur du ställer dig till att köpa hund utan stamtavla?
För- och nackdelar.
Erika

Stamtavla kan ju alla hundar ha, men registrerade i SKK– Svenska Kennelklubben – kan bara renrasiga hundar vara. Vem som helst kan ju skriva en stamtavla, där man kan läsa hundens ”familjeträd”.

För mig som har hundkurser så spelar hundens stamtavla eller registreringsbevis ingen som helst roll. Vi jobbar med alla hundar oavsett ras eller stamtavla.

Den som köpt hund av en uppfödare får ofta hjälp av den under valptiden, eller hänvisning vart de ska vända sig. Uppfödaren har kunskap om rasen och kan leda dig till rätt aktiviteter med mera.

Om det vore aktuellt att jag skulle köpa hund, då skulle jag välja en renrasig som är registrerad i SKK. Jag skulle noga välja uppfödare, som kan rasen så jag får lära mig mer. Att jag väljer en renrasig är för att jag skulle känna att jag vet vad jag får. Jag kan ställa ut, tävla och delta i aktiviteter som anordnas av rasklubb.

Länk till SKKs där du kan läsa mer om för och nackdelar med blandras respektive renrasig hund.

Önskar er alla en fin dag! Nu är det snart dags för valpkursens fjärde tillfälle. Förra gången fick de prova på viltspår, alla fixade det jättebra.

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Alla mina hundfrågor kan du läsa på min hemsida, hundtrixet.se under fliken Hundfrågan.

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela