Nyheter

Hundfrågan 88: Relationen till sin hund

Nyheter I dag handlar hundfrågan om relation till sin hund.

Akivbild

Behöver man jobba med relationen till sin hund?  Kort svar: Ja!

För att en relation ska fungera bra så måste man jobba med den. Ge och ta!

När du får hem din valp eller en ny hund, då är det ju så självklart att vi gör saker med den, lär den saker.

När hunden blir äldre så är det ofta så att den bara får ”hänga med”.

Prova att lära hunden nya saker, träna på sånt du inte gjort tidigare. Lär hunden trix. Trix kan vara att väldigt enkla, men det viktiga är att du gör något med din hund.

Hundar gillar promenader och att få lukta, använda näsan. Jag tror inte riktigt att det räcker att bara gå promenader, hundar vill ”arbeta”. De vill leta saker, bita i grejer, gräva, dra slita med mera. Det kan ni göra tillsammans.

Det finns mängder med tips och idéer som du kan hitta på internet. Titta om du inte kan hitta något som skulle passa dig och din hund. När du hittar på saker ni kan samarbeta om, det är då ni jobbar med relationen. Hunden vill vara med dig för att du erbjuder sånt som är roligt att göra.

Jag har sett många hundar som fått ny energi när det börjat träna och göra andra saker än det vanliga. En hund jag haft på kurs,  han var 7 år när han kom första tillfället, han blev gladare och enligt matte ”helt tokig” när det var dags för kurs.  Han älskade att göra saker med sin matte. Han kunde redan mycket, men grejen var ju att han fick ha matte för sig själv och bli sedd.

Så börja redan idag! Hitta något som du och hunden kan göra för att förstärka er relation. Det kan även hjälpa dig när du är ute bland andra hundar och människor, hunden väljer dig alla gånger före det som händer runt omkring.

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Alla mina hundfrågor kan du läsa på min hemsida, hundtrixet.se under fliken Hundfrågan.

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela