Nyheter

Hundfrågan 76: Trimning

Nyheter Marianne Blixt fortsätter att svara på frågor om hundar.

Dags att trimma hunden

Hej på er! Nu verkar våren äntligen ha kommit. Då kommer alla frågor om våren och sommarens faror, som till exempel fästingar och ormar.

Färsting. För att slippa få fästingburen sjukdom så kolla med din veterinär vilket utbud som finns. De flesta medel är receptbelagda. Det finns såklart medel som säkert är bra som du kan köpa receptfritt.

Ormbett. Även där kan du fråga din veterinär hur du ska agera om hunden blir ormbiten. Bättre att ha pratat med veterinären innan om de skulle hända!

Päls och klor. Själv har jag reagerat på ett inlägg från en hundtrimmare som skrev att det är hög tid att vi som jobbar med hund, tipsar hundägare om vikten av att sköta päls och klor. Hon får in hundar som måste rakas för att de är toviga och har ont!

På en del av hundarna gör det så ont att de vill bitas och rivas för att slippa. Tänk dig själv om du inte kammat håret på några dagar, eller ännu värre veckor. Det gör fruktansvärt ont att reda ut tovor. Onödigt dyrt är det också att behöva gå till hundtrimmaren för att raka och reda ut det som man själv kan fixa.

Gå igenom din hund, minst en gång i veckan. Kamma, borsta igenom och kolla eventuella tovor. Vänj hunden vid att bli kammad/borstad, redan från att den är liten valp. Gör det till er mysstund: Du tar hand om din hund, det bygger er relation. För vem vill inte bli kammad om det är skönt? Först när hunden är van vid att du kammar/borstar, ja då kan det vara dags att någon annan får göra det.

Även korthåriga hundar behöver bli kammade/borstade, det är skönt för kroppen. Ingen säger väl nej till lite massage.

Glöm heller inte att borsta tänder, titta i öronen, under tassarna, ja kort sagt gå igenom vovven så du vet att allt är som det ska.
Vi vill ju att de ska hänga med oss så många år som det bara är möjligt!

De flesta frågor jag får handlar om hundmöten. Det är svårt att svara generellt på en sådan fråga! Det finns ju olika anledningar till att hunden reagerar på mötande hundar eller hur?

Skriv gärna till mig och berätta både roliga och mindre roliga erfarenheter av att ha hund.

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Alla mina hundfrågor kan du läsa på min hemsida, hundtrixet.se under fliken Hundfrågan.

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela