Nyheter

Hundfrågan 75: En sur tik

Nyheter Marianne Blixt fortsätter att svara på frågor om hundar.

Hundar på frimärken

Den här veckan har jag fått en fråga av Tobias:

– Min tik har blivit så sur på andra tikar nu på de senare åren. Vad beror det på? Och vad kan man göra åt det? Grannens tik går bra, hon är kastrerad, vet inte om det har någon betydelse.

Ja, det finns många olika anledningar till att din tik plötsligt förändras. Du skriver att hon är lite äldre. Det skulle ju kunna vara så att hon har ont någonstans eller ser och hör sämre. Det påverkar ju hundens psyke.

Mitt råd är att inte släppa ihop henne med någon annan hund, förrän du kollat med veterinär att hon är okej. Att det går bra med den kastrerade tiken kan ju vara att hon inte känns som ett hot, till exempel att hon inte utmanar din hund på något sätt.

Så svaret är: kolla hennes hos veterinär, låt henne slippa umgås med de tikar hon är sur på. Det viktiga är ju att hon umgås med dig och de dina.

Lycka Till!

Förra gången skrev jag om att respektera hundägare som inte vill att du hälsar på deras hundar, jag vill trycka på detta igen.

Många som hör av sig till mig har svårt att säga ifrån till dem som envisas med att släppa fram sina hundar eller själva hälsa för att hunden är så söt. Hundägaren tränar sin hund hur den ska uppföra sig vid hund och människomöte, då kan det bli väldigt fel om den mötande inte respekterar det.

Tänk även på om du ska hälsa på en hund, hälsa lugnt! Hälsar du med hög energi så svarar ju hunden på samma sätt.

Önskar er en fin vår. Dags att sätta igång med viltspårandet och allt annat kul som hör våren till.

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Alla mina hundfrågor kan du läsa på min hemsida, hundtrixet.se under fliken Hundfrågan.

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela