Nyheter

Hundfrågan 64: Fästingar – en plåga 

Nyheter I dag handlar det om fästingar i hundfrågan.

Fästing, inte särskilt omtyckt

Fästingar en himla plåga! Hur ska jag slippa fästingar på min hund?
Kjelle

Hej Kjelle!
Det finns många olika sätt att slippa fästingar. Du kan få utskrivet att veterinär, tabletter som verkar i 4–6 veckor. Det finns spray på apoteket, halsband av olika sorter.

Jag har hört att bärnstenshalsband hjälper på en del hundar. Rådgör med din veterinär.

Det är viktigt att skydda sin hund och sig själv mot fästingar. Finns det gott om fästingar så kan det vara en bra idé att du tar TBE-spruta.

Ta en klädrulle, du vet en med tejp och dra på hunden när du kommit in, då kan du få bort en hel del otäcka kryp.

Kolla igenom dig själv när du varit ute, att få en fästingburen sjukdom är allvarligt.

Hundar kan få dessa sjukdomar (kanske fler och även biverkningar av sjukdomarna):

TBE (fästingburen hjärninflammation). TBE orsakas av ett virus (Tick-borne encephilitis virus), som sprids genom fästingbett till både människor och hundar. Infektionen är inte alls ovanlig hos hund, men viruset orsakar mycket sällan sjukdom hos infekterade hundar. Från andra länder finns sjukdomsfall beskrivna, hundarna har haft symtom som kramper och förlamningssymtom och varit så dåliga att de avlivats.

Borrelia orsakas av en grupp borreliabakterier som finns hos vilda gnagare och överförs med fästingar. Större däggdjur, till exempel hundar och hästar, kan också bli infekterade, men än så länge är det inte helt klarlagt om detta leder till sjukdomssymtom. Hos djur ses inte det typiska ringformade hudutslaget och de symtom som finns beskrivna är vanligen lite diffusa ledbesvär och rörelsestörningar, ofta av kronisk karaktär.

Det vanligaste symtomet hos människa är hudrodnad som breder ut sig vid bettstället. Andra symtom kan vara feber, huvudvärk och ledvärk. I sällsynta fall kan borrelia ge allvarligare symtom i nervsystemet, kroniska ledbesvär och hudförändringar. Borrelia smittar inte mellan människor eller direkt från djur till människa.

Granulocytär anaplasmos: Orsakas av speciella bakterier som infekterar de vita blodkropparna. Sjukdomen hos djur kännetecknas av akut hög feber och nedsatt aptit. Hundar kan få diarré och kräkas, hästar får ofta bensvullnad och kor upphör med mjölkproduktionen. Alla djur får dessutom en trombocytopeni – antalet blodplättar sjunker.

Symtom hos människa är feber, huvudvärk, muskelvärk och eventuellt illamående med influensaliknande symtom. Granulocytär anaplasmos har nyligen beskrivits hos några människor i Sverige. Den kliniska bilden hos dessa varierar men feber och influensaliknande symtom tycks höra till.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela