Nyheter

Hundfrågan 59: Hundar som tuggar på skor

Nyheter I hundfrågan berättar Marianne Blixt om hur man ska komma tillrätta med en hund som vill käka upp skor.

Quincy är en härlig lagotto

Hej. Vi har en valp på nio månader. Sedan dag 1 har han stulit skor för att tugga på. Vi kan inte ha skor eller tofflor framme för då är de ett minne blott. Har försökt med det mesta. Att fya, att byta mot nåt annat och att förse honom med alla möjliga roliga leksaker. Han är aldrig på något annat, men han har ett stort ”ägandebehov” när det gäller just skor. Lite problem blir det när vi har besök. Då gäller det att snabbt rensa undan alla skor för att de ska vara hela när gästerna går hem. Har du nåt tips på hur vi kan mota detta beteende?

Med vänlig hälsning, Anna

Hej Anna!

Troligen behöver hunden något att ”jobba” med, en uppgift.

Att fya brukar möjligen hjälpa för stunden, att byta med något annat kan hjälpa om du är aktiv, ni ”jobbar” ihop med det som han får i stället.

Att förse honom med roliga leksaker funkar nog bara även om du där är aktiv, alltså att ni samarbetar. Saker förlorar ofta i värde när hunden ska leka/jobba med dem själv. Ja, förutom skorna då, men där händer troligen en kort stunds ”samarbete” när matte försöker ta skon.

Jag skulle föreslå att ni börjar träna med honom, till exempel apportering, svampsök eller något så han får arbeta med huvudet.

Lagotton gillar ju att använda näsan, ja det gör ju alla hundar. Utnyttja det så kanske inte skorna är så värdefulla.

Lagotton behöver något att göra för att inte hitta på andra saker som du inte vill ha. Även valpen behöver en uppgift, ja vi kan kalla det för träning.

Du kan givetvis ge hunden något att tugga på. Ett ben eller leksak av något slag.

När han lämnat det och inte tuggar på det så tar du bort det, då blir det ju som nytt när det kommer fram igen.

Det kan funka att sätta kompostgaller för skorna så han inte kommer åt dem.

Jag lägger in en text från Lagottoklubbens rasbeskriving, den förklarar lite av det du frågar om:
”Lagotton är inte bara krullig och gullig, utan även tämligen fordrande. Fastän den inte är jämförbar med de mest krävande raserna, måste man beakta att lagotton är en utpräglad arbetshund med tillhörande aktivitets- och motionsbehov. Den är lättlärd med stor motivation att utföra arbetsuppgifter, vare sig dessa är beordrade av ägaren eller påhittade av hunden själv. Det är en smart och signalkänslig hund, som har lätt för att läsa av både människors och andra djurs kroppsspråk och signaler. Många ägare beskriver sin lagotto som särdeles envis och att den gärna drar i kopplet, vilket är karaktäristiska drag hos arbetande hundar.”

Hundfrågan kommer att ta sommarlov och är tillbaka söndag 12 augusti.

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela