Nyheter

Hundar, fyrverkerier och God Jul

Nyheter Marianne Blixt presenterar hundfrågan nummer 34.

Nu inför nyår är fyrverkerier en aktuell fråga. Jag har därför valt att dela med mig av Milene Wallins artikel om hundar och fyrverkerier.

Så här skriver Milene Wallin:
Har man en hund som är rädd för fyrverkerier är det hög tid att börja förbereda sig inför nyår. Jag sammanställde några enkla tips förra året, länk här;

I tillägg till det rekommenderar jag ägare med väldigt rädda hundar att prata med sin veterinär. Det finns några olika receptbelagda alternativ däribland sileo som är ett läkemedel utvecklat just för att hjälpa ljudkänsliga hundar, men kan även användas i andra situationer.

Sileo ”fungerar” bland annat genom att sänka nivåerna av stresshormonet/signalsubstansen nor-adrenalin, som utsöndras när flykt- och kampsystemet aktiveras. Det är en gelé man sprider på tandköttet med en slags trubbig spruta. Känsliga hundar kan behöva förberedande träning så att de är trygga med att man pillar in något främmande under läppen.

På bilden leker Iggy med sin engelske kompis, varg-hybriden Zephyr. Zephyr fick sileo utskrivet när han fått en skada på nosen och veterinären behövde söva honom för att ta vävnadsprov. Zephyr är en känslig själ och hans fantastiska ägare, Ttouch-instruktören Stephanie, tränade honom mycket innan hon väl applicerade sileo. Ett videoklipp där man ser Stephanie applicera Sileo finns på hennes blogg;

Hur bra fungerar sileo då?

En sileo-studie som publicerades tidigare i år, gjordes på 89 hundar som led av akut ljud-rädsla. Studien var minst sagt rigoröst utförd. Karen Overall – en av mina husgudar och tillika expert på läkemedelsanvändning i beteende-syfte för hund och katt – var med och designade studien.

Man testade hundar runt nyår, och mätte såväl hundarnas reaktion som fyrverkeriernas intensitet. Sileo-behandlade hundar hade avsevärt lägre tecken på ångest och rädsla än hundarna som fick overksam behandling.

72% av de sileo-behandlade hundarna i studien fick bedömningen ”utmärkt” eller ”gott” i beteende jämfört med 37 % i gruppen som fick overksam behandling.

När hunden fick bedömningen ”gott” i beteende sågs endast lindriga eller kortlivade tecken på ångest och rädsla medan inga tecken alls sågs vid bedömningen ”utmärkt”.

Om vi kan hjälpa 72 % av ljudkänsliga hundar med sileo så är ju det fantastiskt! Att se sin hund lamslagen av skräck är förfärligt, och då kan vi ju bara drömma om hur det känns för hunden. Plus att vi vet att för varje exponering förvärras rädslan. En ond cirkel.

Notera också att placebo-effekten är 37 %! Det är alltså effekten av att vara med i studien (vilket också kanske har en lugnande effekt på ägaren vilket influerar hunden). Oavsett, de fick de facto ingen aktiv behandling men reagerade ändå mindre.

Det finns andra läkemedelsalternativ än sileo. Din veterinär är rätt person att hjälpa dig få något som passar just dig och din hund. Självklart är det också önskvärt att man satsar på att träna hunden så att den blir mindre rädd. Behöver man hjälp med det, kontakta en välutbildad beteendeutredare, etolog, eller hundpsykolog.

Det verkar som många är starkt emot att använda läkemedel i beteende syfte på hund och katt. Min egen utbildning inom ”hund och katt” är relativt bred. Den inkluderar inlärningsteori, etologi, fysiologi, neurofysiologi, psykopatologi för djur (depression, oro, fobi), farmakologi och läkemedelsanvändning. För mig är det självklart att vi skall använda läkemedel om man, tillsammans med veterinär, bedömer att det kan hjälpa.

Läkemedel är sällan det första jag rekommenderar, och det fungerar inte heller alltid som man hoppats. Alla djur är individer, precis som oss människor, så det är klart att ett läkemedel inte alltid får samma resultat, och Ibland behövs fler läkemedel i kombination. Frustrerande men sant. Och, läkemedel är ett komplement till beteende-rehabilitering och träning, inte istället för!

Tveka inte att kontakta din veterinär om din hund är väldigt rädd för fyrverkerier!

Länk till sileostudien

Nitro och Mille som tomtar önskar en God Jul

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela


Lämna ett svar