Nyheter

Hovslättsföretagare åtalas för landets grövsta miljöbrott

Nyheter En 76-årig företagare i Hovslätt utanför Jönköping åtalas idag för grovt miljöbrott där 14 miljoner människor kunde dödats

Dödliga och miljöfarliga kemikalier hittades vid en nedlagd förkromningsindustri i Hovslätt. Nu åtalas företagaren för att ha förvarat kemikalierna mycket bristfälligt och de cyanidhaltiga ämnen som förvarats hade enligt åtalet kunnat bilda cyanväte i dödliga doser för minst 14 miljoner människor. Enligt åtalet har den 76-årige mannen, som företrädare för ett aktiebolag, under tiden den 1 januari till den 17 november 2016 uppsåtligen eller av oaktsamhet förvarat avfall eller annat ämne på bolagets fastighet på ett sätt som kan medföra en förorening som är skadlig för människor, djur eller växter eller som kan medföra någon annan betydande olägenhet i miljön.

Åtalet som läggs idag gäller grovt miljöbrott och aktiebolaget som bedrev verksamheten i branschen försattes i konkurs den 17 november 2016. Skadeståndsanspråk riktas mot mannen av staten genom Naturvårdsverket och av Jönköpings kommun.

Inom en radie på några hundra meter från företagslokalerna finns skola, bostäder och annan bebyggelse. I närheten rinner även Tabergsån. Förundersökningen har pågått i tre år. Förundersökningsprotokollet är på omkring 2 000 sidor.

– Det här är det största miljöärendet som vår grupp i region Öst har hanterat. När vi var på platsen för provtagning hade vi heltäckande utrustning på oss och andades med syrgas för att kunna vistas i lokalerna. Utanför upprättades olika säkerhetszoner där de provtagna kemikalierna kunde hanteras, säger Josefin Månsson, miljöbrottsutredare, miljöbrottsgruppen Polisen region Öst.

Ärendet är inte bara den mest omfattande utredning som miljöbrottsgruppen i region Öst jobbat med. Den sticker också ut då det hade kunnat sluta mycket värre än det gjorde. Josefine Månsson är tydlig med tänkbara konsekvenser.

– Om de här ämnena hade sammanblandats i större omfattning så hade det enligt Försvarets forskningsinstituts beräkningar kunnat innebära svårt skadade och döda. Det som är viktigt att ta med sig av det är allvaret av förvaring av den här typen av ämnen. Det är den som bedriver den här typen av verksamhet som har det yttersta ansvaret att följa de lagar och regler som finns i miljöbalken. Jag vill också skicka med en uppmaning till alla, ser du i något sammanhang kemikalier som förvaras tvivelaktigt, anmäl då till närmaste miljökontor eller till polisen.

• Kommunen kommenterar
– Jag är glad att vi omgående fick statliga medel och kunde omhänderta samtliga kemikalier som fanns i fastigheten och att ingen kom till skada. Under pågående sanering upptäckte entreprenören det dolda utrymmet. Det hade kunnat sluta väldigt illa vid exempelvis en brand om vi inte utfört saneringen i tid, säger David Melle, enhetschef på Miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun.

Taggar

Dela