Nyheter

Höghastighetståg kommer att stanna 28 gånger/dygn i Värnamo

Höghastighetståg kommer att stanna 28 gånger/dygn i Värnamo

Nyheter I kommunens vision om höghastighetsbanan så ska resenärer kunna  resa till Göteborg på 1 timme, Malmö på 52 minuter och till Jönköping på en kvart.

Tider som gör det betydligt enklare för Värnamoborna att arbeta på annan ort. Eller tvärt om, förenkla för Värnamoföretag att kunna anställa folk från andra orter.
I ett dokument som nu är in skickat till Sverigeförhandlarna redovisar kommunen vilka vinster kommunen för när det gäller bostäder, restidsvinster, arbetsmarknad, miljön, näringslivet och social nytta.
Enligt Trafikverkets plan skulle de snabbaste tågen , de som går i 320 kilometer i timmen stanna i Värnamo 28 gånger om dagen. Långsammare, interregionala tåg som bara går i 250 kilometer i timme kommer enligt Trafikverket att stanna 32 gånger per dygn.
Förutom restider och tågstopp redovisas den utveckling som en höghastighetsbana skulle tillföra utöver det som finns i kommunens vision, till exempel ett tillskott på 1 200 bostäder, 1 000 nya arbetstillfällen och i runda slängar 1700 fler invånare.

Dagens långsamma tågtrafik kommer att ersättas av betydligt snabbare tåg i framtiden.

Dela