Nyheter

Hjälpsamma Johanna gläds över nominering

Nyheter Klinikchefen Johanna Rydin på Värnamo Folktandvård kan bli Årets unga kvinnliga ledare. – Det är otroligt smickrande och det stärker hela verksamheten, säger hon.

– Jag är jätteglad och tacksam över nomineringen, det här var något man inte kunde drömma om, säger klinikchefen Johanna Rydin om nomineringen till utmärkelsen Årets unga ledande kvinna 2022.

Solen skiner utanför Johanna Rydins kontorsfönster. Det är torsdagmorgon och Johanna strålar ikapp med solens strålar där hon sitter i sin svarta kontorsstol. I januari fick hon beskedet att hon är en av 21 kvarvarande kandidater till utmärkelsen Årets unga ledande kvinna 2022.

– Jag är jätteglad och tacksam över nomineringen, det här var något man inte kunde drömma om. Det är verkligen smickrande och det märks att det har fått stor spridning i och med att man arbetar inom regionen och folktandvården. I folktandvården satsar man mycket på oss som ledare och vi får mycket stöttning i vårt ledarskap från organisationen, vilket gör att man hamnar här. Jag har fått mycket positiv feedback och hejarop, det stärker en så otroligt mycket., säger en glad klinikchef. 

För Värnamobördiga Johanna Rydin har tandvård varit en ledstjärna sedan studenten 2006. Region Jönköpings län utannonserade ett tiotal lärlingsplatser där eleverna under nio månaders tid fick möjlighet att praktisera på en tandvårdsklinik samtidigt som de fick möjlighet att komplettera sina betyg. Johanna gjorde sin utbildning på Värnamo Folktandvårds klinik vid sjukhuset och möjligheten gav henne blodad tand, bokstavligt talat. Efter att ha utbildat sig som tandläkare på Karolinska Institutet i Huddinge riktades blickarna åter mot Värnamo. 2014 klev hon åter in på Värnamo Folktandvårds klinik, den här gången som heltidsanställd tandläkare. Regionen fick tidigt upp ögonen för henne och 2016 gick hon via Folktandvården en ledarskapsutbildning. Våren 2020 erbjöds hon jobbet som chef för folktandvårdskliniken.

– Det var skönt att bli chef på en arbetsplats man känner till. Jag ser det verkligen som en stor fördel att vara chef på ett ställe man redan känner till, där man känner sina medarbetare. Det underlättar otroligt mycket att ha hela den förståelsen för hur kliniken fungerar. Jag trivs jättebra och jag känner mig hemma här. Det kändes verkligen som att cirkeln slöts när erbjudandet kom. 

Men våren 2020 innebar också Coronapandemins intåg. 

– För mig handlade hela det första året som ledare om att hantera covid. Det var en svår situation, men vi tog oss igenom det med bravur. Vi kunde ha öppet hela tiden, vi hade aldrig någon smittspridning på jobbet och vi kunde fortsätta utföra vårt uppdrag. Så första året handlade enbart om att hantera pandemin.

Med pandemin allt mer under kontroll i verksamhetsutövandet kunde Johanna så småningom fördjupa sig allt mer i sin roll som klinikchef. 

– Jag kunde titta mer på andra bitar, såsom ekonomi och rekrytering. Vi har anställt nio nya kollegor bara under 2022 och några till är på ingång i verksamheten. Det är jättekul att vi är så många och att vi expanderar. Vi har anställt fler tandläkare än på många år så det känns riktigt motiverande, däremot är det fortfarande svårt att få tag på tandhygienister. Jag ägnar en del av min tid på handledning och de nya medarbetarna gör att jag håller mig alert och á jour med de senaste trenderna samtidigt som de lär sig yrket. Det blir en bra win-win-situation. 

Johannas chef noterade Värnamobons framsteg och beslutade att nominera henne till Årets unga ledande kvinna 2022. Johanna fick därefter skicka in ett CV och underlag om sitt ledarskap. Som en del av urvalsarbetet intervjuades kandidaterna av Poolia i Jönköping. Efter väntan kom så beskedet. Den 3 februari offentliggjordes att Johanna Rydin var en av slutkandidaterna. 

– För varje steg man tog i processen blir man smickrad. Det är ett kvitto på att folk anser att man gör något bra. Vi som är kvar träffades över en lunch i samband med när vi fotograferades. Direkt började vi att utbyta erfarenheter och lära av varandra. Vi lyfter varandra och det är en jättehärlig stämning i hela gänget. 

I veckan koras vinnaren och Johanna Rydin ser med stor glädje på framtiden. Johanna kombinerar chefsarbetet med att vara tvåbarnsmamma. Sedan barnsben har hästar varit en stor drivkraft.  

– Jag fick min första häst vid tre års ålder. Det har min dotter också fått, så det är roligt att vi delar det intresset. Det är en utmaning att pussla ihop förskolebarn med arbetet som chef samtidigt som vi har hästarna också, men jag har hittat en bra balans i det hela. 

Taggar

Dela