Hilding står upp för landsbygden
Nyheter För Johan Hilding finns ett tydligt mål för Värnamo kommun. – Hela kommunen ska leva, säger han till Värnamo.nu.
Vårens debatt om landsbygdsskolornas vara eller icke vara fick Johan Hilding att gå i taket.
– Vi måste sätta eleverna i fokus. Vi kan inte bara lägga ned landsbygdsskolorna. Barn ska ha en rimlig skolväg. Tids nog kommer de att hinna pendla ändå. Dessutom är skolorna själva hjärtat i de små orterna: det är genom skolorna som mycket samverkan finns till från första början. Det är navet som allt rör sig kring och det är här både föräldrar och barn möts. Sedan är det viktigt att alla elever får samma förutsättningar och det går att ordna. Det finns många småskolor som bara har behöriga lärare.
För någon vecka sedan hade kommunen ett seminarium om hur man står upp för kransorterna i staden. Politikerna blev indelade i åtta olika grupper. En av frågorna berörde landsbygdsskolornas framtid.
– Det finns andra partier som inte vill att landsbygden ska få växa utan vill lägga ner landsbygdsskolor. Det är helt tokigt. Hur ska vi kunna få kommunen att växa om inte alla orter växer? Om vi lägger ned landsbygden så blir snart Värnamo en förort till Jönköping. Vi behöver småorterna för att Värnamo stad ska kunna vara ett starkt centrum.
Han ser utvecklingen av landsbygdsskolorna som en förutsättning för att hela kommunen ska växa.
– Utan landsbygdsskolorna så självdör landsbygden. Vi har sett orter som till exempel Dannäs där man har förlorat sin skola. Det är svårt att få barnfamiljer att flytta ut, än mindre att bygga ett hus när det är långt till service och skola. Där det satsas växer det. När landsbygden och kransorterna växer så kommer fler människor att pendla över till Värnamo för att handla och göra ärenden som inte går att göra i hemorten. Utan landsbygden så tappar vi också viktiga näringar som entreprenadverksamheter men inte minst matproduktionen.
– Det är också viktigt att få in mer av lokalsamhället i verksamheten. Där ser jag en stor möjlighet i att använda mer lokal mat i skolköken. Det kan kanske bli någon krona dyrare i slutänden, men det ger lönsamhet åt bönderna och blir en säkerhet för kommuninvånarna. Det är viktigt att Sverige har en hög självförsörjningsgrad, för skulle det bli en konflikt i närområdet så ska vi ha möjligheten att kunna klara oss i så stor utsträckning som möjligt. Om någon kommuninvånare vill bygga en produktionsanläggning för att föda upp djur så är det på landsbygden och ingen annanstans som det kan ske.
Förutom lokal matproduktion i skolköket ser Hilding även möjligheten att utveckla kommunens turistverksamhet.
– Värnamo kommun ligger i ett naturskönt område. Vi lever i en klimatkris som gör att fler från södra Europa kommer hit. Jag känner att vi ska utveckla turismen i hela kommunen ytterligare. Vi borde kunna utveckla området kring Lagan mer och marknadsföra den ännu mer.
Hilding menar även att politiker måste kunna visa sig medmänskliga.
– Man kan inte se en prestige i allting. Se bara exempelvis frågan om VA-området i Hamra. Ibland ser man inte hela vägen och då måste man våga ompröva gamla beslut. Som politiker måste man våga tänka nytt och även fatta obekväma beslut. Då gäller det också att hela samhället vet om att bakom varje förtroendevald politiker finns en familj, vänner och andra nära. Det gäller att vi vågar skilja på sak och person.
Jag är tacksam över Centerpartiet som vågar ompröva beslutet gällande VA-frågan i Hamra. Det är det ända rätta, det är ingen prestige i att hålla fast i ett fattat beslut bara för att. Det visar på mycket större ansvar att stå upp för att information, underlag och lagar tillkommit som gör att beslutet nu kommer fattas på andra grunder.
Var är ni andra politiker?? Samma underlag borde ha hamnat på ert bord…snälla glöm inte att ni är förtroendevalda och ska representera hela kommunens röster, så glöm inte landsbygden trots att vi är några mil bort från kommunhuset.
Gör om, gör rätt. Ingen prestige i det! Inga konstigheter. Punkt!
Vad vill Hilding och Centerpartiet? Ha kvar skolor på landsbygden det fattar jag. Inte anlägga avlopp i Hamra. Sedan då? Skolan är viktig, den är vår framtid men har c inget annat för sig än att lägga tid på att vara emot ett avlopp? Har de tappat visionerna helt?
Hilding jobbar för att gynna sig själv. Det står ju svart på vitt att han gör detta för bönderna, som han ju själv är, ska få bättre lönsamhet. Hela kommunen ska leva? Vad vill Hilding göra för de 21.000 som bor i Värnamo?
Om man bor i staden och inte tycker att bönder ska tjäna pengar kan man odla sin mat själv.
Är Värnamo kommun städernas Northvolt.
Skattemiljarder in, Gummifabriken och Vandalorum – inga pengar till vård, omsorg ,skola och infrastruktur
Mycket föredömligt skrivet av Hilding som är en av få politiker i Värnamo som verkligen förstår vikten av att man satsar på landsbygden.
Det är märkligt att inga andra politiker eller partier i kommunen uttalar sig om sina visioner avseende kommunens tillväxt och attraktionskraft.
För oss på landsbygden finns just nu bara en politiker att rösta på i nästa val.
Om Värnamo ska växa som kommun så måste man värna om landsbygden. Idag väljer ett stort antal barnfamiljer att flytta från stad till landsbygd. Statistiken talar sitt tydliga språk.
I en nyligen gjord undersökning av Sifo på uppdrag av Fastighetsbyrån så visar statistiken att hela 28 procent av barnfamiljerna i Småland väljer att söka boende på landsbygden. 28 procent!
Trygghet, nära naturen och en flykt från stan undan gängkriminalitet är allt viktigare faktorer.
Värnamos politiska majoritet vill i dagsläget gå i motsatt riktning. Man vill lägga ner landsbygdsskolorna och istället tvångsbussa elever till Enehagsskolan i centrala Värnamo och utsätta eleverna för otrygghet och gängkriminalitet. Samtidigt tar man bort de viktiga naven som skolorna på landsbygden ger. Man vill montera ner möjligheten att verka och leva på landsbygden i hopp om att kortsiktigt få ”en budget i balans”.
Politikerna behöver istället tänka långsiktigt. Ska kommunen växa och öka sin attraktionskraft med ökad inflyttning och ökade skatteintäkter måste man förhålla sig till verkligheten och se till vad den demografiska statistiken visar.
Kommunen behöver fler politiker som ser till helheten, statistiken och förnuftet. Johan Hilding är ett lysande exempel på detta.
Det du säger är alltså att när 72 procent av barnfamiljerna i Småland väljer att inte bosätta sig på landsbygden, är det där man ska satsa?
Tyvärr verkar det som gamla ogenomtänkta beslut belastar dagens ekonomi som gör att det krävs tråkiga beslut för att rädda budgetarna…. Politiker som tar beslut måste ha mycket större konsekvenstänk som sträcker sig över tid.
Johan Hilding har rätt. Vad tycker Socialdemokraterna? Vi behöver debatt om Värnamos utveckling och hur folk i gemen vill ha det!