Hett intresse för skogsfastigheter
Nyheter Under 2021 har marknaden för skogsfastigheter varit het i hela landet. I södra Sverige steg genomsnittspriset per skogskubikmeter med 13,8 procent, visar färsk statistik från Ludvig & Co Fastighetsförmedling.
I landet som helhet gick priset upp med 11,3 procent under 2021. Uppgången var procentuellt sett störst i södra Sverige där priset steg med 13,8 procent till 817 kronor per skogskubikmeter. I Jönköpings län låg priset på 730 kronor per skogskubikmeter under 2021.
– Priserna i Jönköpings och Kronobergs län följer varandra. Det såldes något fler fastigheter i både Jönköping och Kronoberg 2021 än 2020, men det var fler i Kronoberg än Jönköping under 2021. Vi ser även att det är högre hektarpriser men något lägre skogskubikmeterpriser i Jönköpings län än i genomsnittet i område 2 (Småland och Öland). Vi ser att i de stormdrabbade områdena ligger priserna lägre. Ju närmare Jönköping du kommer, desto högre priser. Vi ser att tätortsnära skogar driver upp priserna mer än glesbygdsområdena, säger Dan Gustavsson, skogsmästare och fastighetsmäklare på Ludvig & Co.
Under 2021 bestod köparna till 62 procent av tidigare markägare och 38 procent förstagångsköpare.
– Det vi ser är att höga priser gör det svårt för förstagångsköpare att komma in på marknaden. Förstagångsköparna får fokusera mer på boendet än att titta på mängden skog, säger Dan Gustavsson.
Ludvig & Co tror på en stabil marknad med bibehållna prisnivåer för skogsfastigheter under 2022. Bedömningen är att efterfrågan kommer vara fortsatt större än utbudet under hela 2022.
– Vi tror på en fortsatt ökning och en stabil marknad framledes, där vi behåller priserna. Efterfrågan är stor och vi ser inte någon större skillnad i utbudet. Vi ser att rörelsen av kapital från aktiemarknaden till mer stabila tillgångar som skog och att investeringar i fastigheter med yngre och medelålders skog med framtida hög avkastningsmöjligheter fortsätter . Vi ser också att intresset för att flytta ut på landet har ökat under de senaste åren, vilket vi tror är en trend som kommer att hålla i sig, där utbyggnaden av fiber och bredband möjliggör för allt fler att arbeta hemifrån. Det finns orosmoln, såsom hur EU:s taxonomi kan påverka skogsfastighetsmarknaden, men även granbarkborreangrepp som kan påverka priserna lokalt, avrundar Dan Gustavsson.