Nyheter

Hetaste yrken i länet

Nyheter Jobben fortsätter att växa fram i Jönköpings län och inom många yrken har arbetsgivarna svårt att hitta personal

Att arbeta inom förskolan är ett bristyrke i länet

Chanserna till arbete är goda såväl inom länets stora industrisektor som inom vården, skolan och it-branschen.

– Det finns goda möjligheter till jobb inom sju av tio yrken under 2019 i länet, säger Ida Karlsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens senaste prognos visar på en fortsatt stark arbetsmarknad och i år väntas 1 800 nya jobb växa fram i Jönköpings län. Idag publicerar Arbetsförmedlingen Jobbmöjligheter med färsk information om chanserna till jobb inom olika yrken i Jönköpings län under 2019.

Många arbetsgivare har länge haft svårt att hitta personal med den kompetens de söker. Det är framförallt utbildad arbetskraft som saknas. Därför har högskoleutbildade, men även de med avslutat yrkesgymnasium extra goda jobbmöjligheter.

– Det bästa sättet att stärka sina chanser till arbete både idag och i framtiden är att skaffa sig en utbildning. Det kan vara en längre högskoleutbildning eller en gymnasieutbildning. Det finns flera yrkesprogram på gymnasiet som ger goda chanser till arbete direkt efter studenten, till exempel industritekniska programmet, fordons- och transportprogrammet eller vård- och omsorgsprogrammet, säger Ida Karlsson.

Urval av yrken och yrkesgrupper med stor brist på arbetskraft – liten konkurrens om jobb – i Jönköpings län

Bygg- och anläggningsyrken, Civilingenjörsyrken, Förskollärare, IT-specialister, Kockar, Lastbilsförare, Lärare, Maskinställare och maskinoperatörer inom metallarbete, Sjuksköterskor och Undersköterskor

Urval av yrken och yrkesgrupper med överskott på arbetskraft – stor konkurrens att få jobb – i  Jönköpings län

Butikssäljare, dagligvaror, Handpaketerare, Kontorsassistenter och sekreterare, Montörer av träprodukter, Vaktmästare

Taggar

Dela