Hemester: Sommen runt…
Nyheter Vacker natur, färjan vid Torpön och ett matstopp i Malexander där torgdag arrangerades
Lokala guider hämtades upp i Gripenberg och resan började mot Torpön. Vid Naturum på ön togs färjan över till fastlandet och vidare färd utmed vackra Sommen som har över 360 öar.
I Malexander blev det lunchstopp vid en gammal skola där det idag är restaurang på undervåningen och loppis på övre plan. God mat i vacker miljö intogs innan torgdagen besöktes strax intill i det lilla samhället.
– Visst är det annorlunda torghandel nu för tiden. Vi har ingen möjlighet att erbjuda provsmakning av osten och försäljningen blir därefter också, säger en marknadsknalle som säljer ost och primörer från Östergötland.
Strax utanför Malexander på vägen mot Kisa stannar vi till vid minnesstenarna som påminner om brutala polismorden i maj 1999.
– De hade rånat banken i Kisa och var jagade av polisen. Rånarna stannade till här och inväntade polismännen som kom körandes bakom stenhällen här borta. Det var ett otroligt stort pådrag och det var poliser överallt som jagade gärningsmännen, berättar Gripenbergsborna och pekar mot den skarpa kurvan, vatten på en sida vägen och berg på andra, där polismännen sköts till döds.
Sommen runt fortsatte mot östra sidan och avslutades med kaffe och glass vid Hätte camping i Tranås.
Från Naturums hemsida finns att läsa; ”Sommen är näringsfattig och har klart vatten. Tack vare att Sommen består av både djupa och grunda partier finns 22 fiskarter som lever i sjön. En av dessa är sommenrödingen som sedan istiden har funnits i Sommen. Fåglarna trivs i Sommen och omgivningen runtom. Storlommen och fiskgjusen är två av arter som är typiska för sjön. Sedan 13 år tillbaka häckar pilgrimsfalken återigen i Sommen. Omgivningarna runt sjön består till stora delar av branta hällmarker bevuxna med tall. På några av sjöns strandklippor växer stor sandlilja, vilket är en rödlistad, starkt hotad, art. Naturum vid Sommen är en av landets 33 Naturum i landet. Naturum invigdes 2002 och blev ett fint resultat av en hård kamp och lång process för att få stöd till projektet som startade sex år tidigare. Torpöns hembygdsförening äger idag fastigheten vid sjökanten. Sedan tre år tillbaka är Ydre kommun huvudman för Naturum”.