Nyheter

Hemester: Här öppnar sig himlen – del 2

Nyheter Clement Svensson i Tånnö svarar på lite frågor kring hans intresse för rymden.

Är det här han vill vara?  [1/12]

Himlen öppnar sig när Clement fotografera  [2/12]

En lektion om planter  [3/12]

Clement har ett observatorium i den egna trädgården  [4/12]

En stjärnkikare är viktig  [5/12]

Som i en anna nvärld  [6/12]

Inne i observatoriet  [7/12]

En av Clements bilder på den just nu så berömda kometen Neowise  [8/12]

Månen, foto av Clement Svensson  [9/12]

Månen, foto av Clement Svensson  [10/12]

Tånnö – här händer det saker  [11/12]

Clement Svensson på jorden men i tankarna ofta i rymden  [12/12]

Clement säger att han är en komplex människa som håller föreläsningar om vetenskap samtidigt som han håller föredrag om liv på andra planeter och försvunna civilisationer, pyramider och bortglömd teknik. J

1) Vad bottnar sig ditt intresse av astronomi?
Det är ganska komplext då det bara är en del av mitt intresse. Mitt intresse är naturvetenskap, att veta allt om vår värld runt oss och jag har antingen studerat eller arbetat med olika delar av detta. Det kan gälla molekylär kvantmekanik, astronomi, historia och så vidare. Jag har arbetat tillsammans med Folkuniversitetet och hållit föredrag i många olika naturinriktade ämnen – då inte bara astronomi även om det är mitt primära intresse.

2) Vad är det mest du är intresserad av?
Jag brukade ha föreläsningar om exobiologi – liv i universum – och dessa tillsammans med historieföredragen var de som drog mest folk.

3) Tror du på liv på andra planeter?
Ja, det gör jag. Vi finns här och vi bor i universum om det sedan finns andra livsformer så tror jag att liv uppkommer så fort det finns förutsättning för det.

4) Vad är ditt bästa ”rymdminne”?
Jag har många men det som sitter kvar mest är de kvällar som jag var med pappa ute och tittade på stjärnorna, inget är större än det. Min pappa var bra även han på astronomi – kanske lite mer åt den historiska delen – men att få följa med honom ut som 5-åring och titta på stjärnorna, det glömmer jag aldrig.

5) När byggde du ditt observatorium?
Jag skaffade min ”stora” kikare 1992 (stenåldern) och för att kunna observera så var man tvungen att bära ut, montera, ställa in och låta svalna för att kunna se något över huvud taget, men att göra allt detta arbete tar död på ett intresse ganska snabbt. I stället för det så gjorde jag en egen ritning på ett observatorium av frigolit och båtepoxi som jag byggde 2000 och det har nu stått i 20 år och bara mindre reparationer har behövts. Med detta så behöver jag ju bara öppna luckan så är jag klar att observera.

7) Övrigt som är viktigt?
En sak som är väldigt viktig när man skall lyckas med något är att det finns någon som tror på en och som man kan få hjälp och stöd av. Läkaren Bo Ekström var en sådan person för mig. Han hade studerat stjärnorna och även fotograferat dessa sedan 1952 och då på glas- och gelatinplåtar. Han visade mig det som var viktigt att kunna och han hjälpte mig med både praktiska och teoretiska problem.
Tack var att jag fick stå på hans axlar så såg jag längre och jag har honom att tacka för så mycket. Tyvärr så gick han bort 2007 och det var förstås en stor förlust och jag gjorde en fotoutställning med alla hans bilder han hade tagit på glasplåtarna för att hedra hans minne.

Läs mer på Värnamo Astronomiska Förenings hemsida (länk)

Taggar

Dela


Lämna ett svar