Nyheter

Hemester: Här öppnar sig himlen – del 1

Nyheter Att blicka upp mot himlen och mot stjärnorna har människor gjort i tusentals år och den kanske bästa platsen att göra det på i bygden är hemma hos Clement Svensson i Tånnö.

Clement har ett observatorium i den egna trädgården  [1/12]

En stjärnkikare är viktig  [2/12]

Som i en anna nvärld  [3/12]

Inne i observatoriet  [4/12]

En av Clements bilder på den just nu så berömda kometen Neowise  [5/12]

Tånnö – här händer det saker  [6/12]

Himlen öppnar sig när Clement fotografera  [7/12]

En lektion om planter  [8/12]

Månen, foto av Clement Svensson  [9/12]

Månen, foto av Clement Svensson  [10/12]

Clement Svensson på jorden men i tankarna ofta i rymden  [11/12]

Är det här han vill vara?  [12/12]

Clement har ett eget observatorium och det i trädgården faktiskt. Givetvis går det inte att jämföra med Palomarobservatoriet i USA och andra kända observatorier men ur hobbysynpunkt fyller det sin funktion.

Clement visar sitt observatorium och sten- och fossilmuseum nästan varje söndag och allt är spännande. Många skolklasser och enskilda kommer för att se och lära.

Många av oss följer med stort intresse när det är solförmörkelser, blodmåne, norrsken, regnbågar eller annat som vi tycker är märkligt eller mäktigt. Att studera stjärnor är kanske inte det populäraste i dag men rymden har så mycket annat och fascinerar oss. Det är så till den milda grad att vem som helst med någon miljon på fickan kan boka en rymdfärd.

1957 var det dags för den första satelliten i rymden och fyra år senare den första rymdfärden med en människa. Många som kommit upp i mogen ålder minns säkert den första månlandningen med en människa. Året var 1969 när Neil Armstrong blev pionjär.

• 50 år sedan
Den första landningen på en annan planet genomfördes med sonden Venera 7 som sköts upp den 17 augusti 1970. Resmålet var Venus. Sonden genomförde den första bekräftade landningen den 15 december detta år.

Stjärnhimlen och allt som händer där uppe fascinerar de flesta av oss på ett eller annat sätt. Om inte så handlar det om väder och väderfenomen.

Tidigt tänkte man på gudar däruppe i himlen och så småningom kom böcker av Jules Vernes och H.G. Wells om rymdvarelser, tidsresor och annat spännande. Science fiction-berättelser är fortfarande ganska populära – i synnerhet om det är på film.

Christer Fuglesang som till och med blev med på frimärke

• Svensk pionjär
Än i dag kikar vi uppåt skyarna och tar till oss av exempelvis vad Christer Fuglesang – den förste svenske rymdfararen – berättar. Han har till och med hamnat på svenskt frimärke.

Clement Svensson är en av dem som fastnat lite extra för ”livet” däruppe – för nog finns det väl rymdvarelser från andra planeter i andra solsystem…

Clement fotograferar i alla fall ganska mycket och han kan styra kameran i sitt observatorium från datorn – exempelvis inne i köket.
– Ja, årstiden har därmed ingen betydelse, inflikar amatörastronomen.

• Skrivet i stjärnorna…
Astronomins dag och natt gör det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för folk i hela Sverige. Den 26 september 2020 firas Astronomins dag och natt för nionde gången. Arrangemanget samordnas av Svenska Astronomiska Sällskapet. Hur det blir med större samlingar i år är skrivet i stjärnorna på grund av coronapandemin…

Läs mer på Värnamo Astronomiska Förenings hemsida (länk)

Taggar

Dela


Lämna ett svar