Nyheter

Hela listan: Här är alla olympier från Värnamo – hittills

Nyheter På fredag invigs OS i Paris och Newsworthy har grävt i historien. Här är olympierna som satt Värnamo kommun på kartan. Uppdaterat.

Anna Anvegård var kommunens senaste deltagare i OS. Arkivbild.

När de olympiska spelen inleds i helgen består den svenska truppen av 117 tävlande och elva reserver. Det är 116 tävlande och elva reserver fler än när Henrik Sjöberg, som ende svensk, deltog i OS i Aten 1896.

Sedan dess har runt 4 000 svenska idrottare deltagit i OS – både sommar- och vinterspel, fram till Peking 2022. Newsworthy har gått igenom samtliga och, baserat på födelseort och klubbtillhörighet, kopplat dem till 281 svenska kommuner. Flest kopplingar har storstäderna – och främst Stockholm. Var fjärde olympisk deltagare har någon sorts koppling till huvudstaden: inte minst genom att många stora, och framgångsrika, klubbar finns där.

Inte helt otippat ligger tyngdpunkten längre norrut för deltagare i vinter-OS än för sommar-OS. Kommuner i fjällkedjan är överrepresenterade när det gäller alpina olympier – och kommuner längs kusten har närt fler seglare vid sin barm.

Tittar vi specifikt på sommaridrotter ser friidrotten ut att vara ganska brett förankrad i hela landet. Handbollen har däremot en tydligare koncentration längs Västkusten och i Skåne. Skåne är även ett starkt fäste för ridsport, medan kanot historiskt har sin tyngdpunkt i Svealand. Rodden är stark i Bohuslän och – precis som seglingen – i flera kustkommuner.

Tolv olympier från Värnamo – här är hela listan

OBS! Vi har hittat fel i listan. Här saknas exempelvis Agnes Alexiusson som var med i senaste OS. Vi ska försöka att uppdatera artikeln och tar gärna emot tips från läsekretsen

Från Värnamo rör det sig om totalt tolv olympiska deltagare med koppling till kommunen, från att Sven Ohlsson, som föddes i Gällaryd, var med i Stockholm 1912 till att Anna Anvegård var med i Tokyo 2020. I Helsingfors 1952 och München 1972 hade Värnamo sin största olympiska represenation hittills, tre deltagare.

Av Värnamoolympierna har elva varit med i sommar-OS, medan en deltagit i vinter-OS. Den vanligaste sporten är friidrott (fyra deltagare) följt av brottning (tre deltagare).

John Ljunggren, som föddes i Forsheda och har tävlat för Värnamo GK, har varit med på flest olympiska spel: fem stycken. Det första i London 1948 och det senaste i Tokyo 1964.

Han är också den från kommunen som som tagit flest OS-medaljer, totalt tre stycken: guld i gång 50 km i London 1948, silver i 50 km i Rom 1960 samt brons i 50 km i Stockholm/Melbourne 1956.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Hela listan: Här är alla olympier från Värnamo – hittills

Kommentarsfunktionen är stängd