Nyheter

Hel fastighet skulle stängas på sjukhuset

Nyheter Region Jönköping var bara något dygn från att få stänga en hel fastighet vid sjukhuset i Värnamo.

Den 14 december, mindre än två dygn innan detta skulle bli verklighet skickade verksamhetschefen David Rydin ut ett mejl till de anställda där de förvarnades om att verksamheten kanske skulle få stänga fredagen den 16 december.

Men ett större möte som hölls senare den 14 slutade med att de inblandade parterna kom överens om att verksamheten skulle kunna fortsätta i fastigheten.

Som vår tidning skrivit om flera gånger tidigare finns det mängder av klagomål över att det är dålig luft i psykiatrihuset vid sjukhuset i Värnamo. En avdelning har också flyttats in till huvudbyggnaden på sjukhuset, på grund av den dåliga luften.

Mängder av åtgärder har också gjorts för att förbättra situationen. Bland annat har en omfattande renovering av fastighetens ventilation gjorts.

Trotts detta kvarstår problemen. Personalen som arbetar i huset och vårdtagare har klagat över torr luft, ofräsch luft, att de blir trötta, sega i huvudet.

– Nu har Regionfastigheter gjort omfattande mätningar av luftkvalitén.

– Det finns inga främmande partiklar eller mögel  i luften.

– Problemet beror helt enkelt på ventilationens utformning, säger  David Rydin.

Kravet på att stänga fastigheten helt framkom vid ett samverkansmöte som hölls förra veckan. De fackliga organisationerna satte ner hälarna och krävde stopp på verksamheten om ingen drastisk förändring görs. Detta efter mängder av klagomål från sina medlemmar. Vid ett nytt möte den 15 december så presenterade Regionfastigheter en ny plan som accepterades. Den innebär bland annat att en ny, rejäl omprojektering av fastighetens ventilationssystem ska göras.

En åtgärd som de fackliga organisationerna accepterade.

– Omprojekteringen innebär en total översyn av ventilationen i fastigheten.

– Att man börjar om från noll helt enkelt, säger David Rydin.

Det kommer också att göra insatser och undersökningar  på individnivå för att hjälpa den personal som som har haft störst problem med luften i fastigheten.

Verksamhetschefen mejlade personalen om hotet att stänga ner fastigheten.

Taggar

Dela