Hångers Hembygdsförening har guidats på gamla kyrkogården
Nyheter I söndags guidades Hångers Hembygdsförenings medlemmar på den gamla kyrkogården.
Hembygdsföreningen i Hånger hade på flera medlemmars begäran efterfrågat en guidning på gamla kyrkogården. Det ordnades genom att Stellan Jonsson på Kloen blev tillfrågad. Eftersom Stellan har vuxit här upp och har kännedom om boende genom tiderna, ett genuint intresse för bygden och dess historia blev det en mycket innehållsrik guidning. Stellan hade med sig många föremål och beskrivningar till allas beundran.
Ett 60-tal hade kommit för att lotsas på platsen och genom tiderna i det vackra vädret. Nytt för de flesta var att platsen jämte kyrkogården, på Klockaregårdens marker, kallades Skoborsten och att man hittat lämningar här som var 5 000 år gamla. Således skulle det vara här som de första bosättarna fanns. Bolmen och Vidöstern var en gemensam sjö och nedanför kullarna var stranden för denna sjö. Den vackra ringmuren kring kyrkogården är från början av 1800-talet och hela området ner till det gamla gravfältet har troligen varit vilorum för döda. Tusentals människor är genom århundraden begravda här. Eva Lilliecreutz var den senaste som enligt eget önskemål fick sitt vilorum på kyrkogården 1918.
Beträffande kyrkan, som skissats av Eva Lilliecreutz, revs 1881 och en del av det som fanns i kyrkan auktionerades bort. Genom engagerade människors försorg tillvaratogs mycket av det värdefullaste och en del av det skickades till Jönköpings Länsmuseum och Historiska Museet i Stockholm. Av dessa har krucifixet och kyrkstötarna återförts till nya kyrkan på senare tid. Det redogjordes också för den arkeologiska utgrävningen av kyrkogård och kyrka 1938, då gravkoret undersöktes och sedan återfylldes med fin sand för eventuella framtida undersökningar.
Det var en mycket intressant guidning på en lika intressant plats. En ljudinspelning gjordes av Stellans redogörelse och den kommer att finnas på hembygdsföreningens hemsida att lyssna på, för de som är intresserad och inte kunde närvara.
Text och foto: Leif Wahldén.