Nyheter

Hållbarhet i fokus på Gnosjöföretag

Nyheter För Gnosjö Automatsvarvning står hållbarhetsfrågorna i fokus. – Vi vill att vår personal ska stanna, utvecklas och göra en resa tillsammans med oss, säger vd:n Linda Fransson. 

Gnosjö Automatsvarvning arbetar med hållbarhet på småländskt vis: utifrån miljö, ekonomi och social hållbarhet. Bild: David Alin  [1/3]

Alicia Jäderland, hållbarhetsansvarig på bolaget, visar bolagets utsläppsstatistik. Bild: David Alin  [2/3]

Men för Gnosjö Automatsvarvning är hållbarhet mer än energioptimerad industri. Mycket fokus läggs även på medarbetarna. Till sin hjälp har de en ledarskapscoach, en beteendevetare och en kompetensstrateg. Bild: David Alin  [3/3]

Att vara en hållbar industri handlar om så mycket mer än låga koldioxidavtryck. Gnosjö Automatsvarvning svarvar precisionsdetaljer till en global bilindustri och har arbetat ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart sedan starten 1974. I år fick de hållbarhetsbedömningen EcoVadis Gold. Det innebär att de tillhör topp 5 fem procent i världen av de 130 000 företag som bedömts. Men hur hållbar är en hållbarhetsbedömning och vilka värden bygger du med långsiktigt hållbarhetsarbete?

– Vårt företag är tänkt att gå i generationer med en förhoppning om att vår personal ska stanna, utvecklas och göra en resa tillsammans med oss. Vi är i dag 64 medarbetare och omsatte under 2023 167,5 miljoner kronor. Vi har specialiserat oss på svarvning och är oerhört stolta över att Volvo för två år sedan sökte upp oss om att bli leverantör till dem, säger företagets vd Linda Fransson till nyfikna åhörare när Värnamos Agenda 2030-grupp i onsdags genomförde sin andra föreläsning för hösten på Restaurang Madame i Gummifabriken.

Ända sedan starten har hållbarhetsfrågor legat företaget nära tillhands. De var tidigt ute med bergvärme och solcellspaneler, men även på insidan arbetas frenetiskt med hållbarhetsfrågorna. Sedan 2005 arbetar de med partikelrenhet i fabriken och bolaget har avsatt 24 miljoner kronor för att framtidssäkra verksamheten genom olika innovationsprojekt.

– För oss är hållbarhet en fråga om överlevnad. När vi pratar om hållbarhet så handlar det om att saker ska hålla länge. När vi gör investeringar så tänker vi hållbara investeringar över tid, oavsett om det är maskiner eller människor det handlar om. För oss är hållbarhet en självklarhet, dels före företaget men även för den personliga utvecklingen. Som ni förstår så har vi gjort många investeringar på området och det man kan undra är om det är vår magkänsla som är rätt eller om vi helt enkelt bara är nyfikna? säger Linda Fransson.

Alicia Jäderland, hållbarhetsansvarig på Gnosjö Automatsvarvning, tar vid.

– Vi jobbar mycket med förnyelsebar energi. Tolv procent av vår el kommer från våra egna solceller och 75 procent från vindenergi. Endast 0,07 procent av vårt totala koldioxidutsläpp kommer från vår egen produktion. De största utsläppen, 84,5 procent,  kommer från vårt inköpta råmaterial, främst stål och mässing. Vi hoppas på att få ner de siffrorna över tid, men det man kan säga är att det som händer i vår verksamhet är lättare att påverka, säger Alicia Jäderland.

Som ett led i att energioptimera verksamheten har bolaget investerat i en laserpistol som identifierar läckor i tryckluftssystem.

– Vi ser att det finns mycket pengar att spara på onödig energi som läcker eller slösas, samtidigt som det väcker medarbetarnas engagemang att kunna hitta energitjuvar. Kort efter att vi började använda den identifierade vi två läckert som hade kostat oss över 50 000 kronor om helåret. Läckorna som Nicklas hittade var mer eller mindre ljudlösa. Dessutom är det ett bra pedagogiskt verktyg. När vi Industrinatten arrangeras har vi låtit skolelever använda den för att hitta småläckor som vi har skapat. Då får de en förståelse för hur vi arbetar, säger Alicia Jäderland.

– Vi arbetar även mycket göra oss själva mer effektiva med fastighetsautomation. Under 2023 drog vi in cirka en kilometer nätverkskabel för att få datorer, målpunkter och program att prata med varandra och systemets huvuddator. Systemet är under test och så fort man får det klart kommer man att kunna mäta och se skillnader i energiåtgång från en tidsperiod till en annan. Fabrikens kompressorer är kända energitjuvar och är exempel på saker som man kommer att kunna mäta. Dessutom har vi takluckor som öppnas och stängs i produktionen beroende på väderläge, säger Alicia Jäderland.

Men för Gnosjö Automatsvarvning är hållbarhet mer än en energioptimerad industri. Mycket fokus läggs även på medarbetarna. Till sin hjälp har de en ledarskapscoach, en beteendevetare och en kompetensstrateg.

– Det här ger våra medarbetare förutsättningar som krävs för att stanna och växa med oss, både som individer men även som grupp. Det är oerhört givande satsningar som bygger framtiden. Som ett exempel hade vi en frisknärvaro på 95,9 procent under 2023, säger Linda Fransson.

– Vi arbetar efter vår vision som lyder: ”Med familjeföretagets personliga engagemang och medarbetarnas höga kompetens, ska Gnosjö Automatsvarvning genom högsta perfektion och precision i skärande bearbetning aldrig stanna av utan alltid arbeta för utveckling av erbjudande, medarbetare och kunder”. I år fick vi EcoVadis guld men vi siktar på platina, avrundar Linda Fransson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar