Nyheter

Gymnasister leder lärarnas fortbildning

Gymnasister leder lärarnas fortbildning

Nyheter Teknikcenter hos Campus Värnamo har tillsammans med två gymnasieungdomar som kursledare skapat en grundläggande fortbildningskurs för lärare i programmering.

Kursen är vanligtvis en tvådagarskurs för barn som lovaktivitet men nu körs en komprimerad version på en kväll för vuxna. Det finns fortfarande några platser kvar.

– Att börja fundera på hur saker funkar är en bra utgångspunkt för lärandet. Det kan vara en ahaupplevelse när man kommer på att det faktiskt är människor som kodat alla de spel och appar som finns i mobilen säger Oscar Axelsson, Teknikcenteransvarig på Campus Värnamo

Att kunna förstå grunderna i programmering är allt viktigare för att förstå och verka i ett digitalt samhälle. Det är bra om skolan och lärarna kan börja väcka nyfikenhet kring dessa frågor. Även om programmering inte finns uttalat som ett eget ämne i nuvarande läroplan så anknyter det till flera ämnesområden. Skolverket har fått i uppdrag att utveckla elevers digitala kompetens och i förslaget till ändring i läroplaner som är ute på remiss just nu så lyfts användningen av digitala verktyg fram i samtliga ämnen. Området programmering nämns specifikt i ämnena matematik, samhällskunskap och teknik.

Utvecklingen inom programmering och IT går fort och området är oerhört hett just nu. Ju fler dator- och webbaserade system som vi använder idag desto större är behovet av att skriva nya och innovativa appar, websidor och program. På det lokala planet i Värnamo har flera It-företag öppnat kontor och behovet av utbildad personal är just nu stort.

Dela