Nyheter

Guiden: ”FN och UNWRA måste bort från Gaza”

Nyheter Kicki Toledano Åsbrink är tydlig. – FN och UNWRA måste bort från Gaza, berättade hon i samband med Shalom Värnamos årsmöte.

Kicki Toledano Åsbrink är tydlig. – FN och UNWRA måste bort från Gaza, berättade hon i samband med Shalom Värnamos årsmöte. Bild: David Alin

Den 7 oktober 2023 attackerade terrororganisationen Hamas Israel och skördade 1 200 judars liv. Det var upptakten till en konflikt mellan Hamas och Israel som har pågått i snart sex månader. För att ge Shalom Värnamos medlemmar en lägesrapport kopplade föreningen upp sig mot Kicki Toledano som befinner sig i området. Utöver kriget som pågår här är det mycket rabalder i området om palestinska skolböcker med anledning av en rapport publicerad av organisationen Impact.

– UNWRA (FN:s flyktingorgan för arabiska palestinska flyktingar) ansvarar för arabiska palestiniers utbildning från barnomsorg via grundskola till gymnasiet i Gaza, Judeen, Samarien och östra Jerusalem. I rapporten konstaterar Impact att i vissa institutioner i områdena används utbildningssystem för att sprida antisemitism och glorifiera våld, trots att UNWRA har förbundit sig att bekämpa alla former av hatuppvigling i sina verksamheter. Till exempel på en arabisk palestinsk skola i mitt i centrala Jerusalem utövas Israelhat, jihadism, könsdiskriminering och mycket mer. Skolan lär ut att kvinnor är mindre utvecklade intellektuellt sätt och att på grund av intellektuell svaghet så kan en kvinna aldrig begära ut skilsmässa. De lär också ut att män kan ha fyra kvinnor, men att kvinnor inte kan ha fyra män för att de anses för svaga. Det är den här typen av samhälle som världen vill ha i Samarien, säger Kicki Toledano Åsbrink.

Även frågan om tvåstatslösning är hett debatterad i området.

– Ska resultatet av att när Israel har tagit bort Hamas att de ska ersättas med Palestinska Myndigheten? Medans Hamas är religiösa så är Palestinska Myndigheten sekulära. De har sedan Osloavtalen på 1990-talet ansvarat för de arabiska palestinierna. Från deras sida har det aldrig funnits en tanke om en tvåstatslösning, säger Kicki Toledano Åsbrink.

Toledano Åsbrink berättar även om tystnadskultur inom EU.

– David Lega hade bjudit in Hillel Neuer från UN Watch, den organisation som utrett och hittat mest bevis om UNRWA:s terrorkopplingar, att komma till Europaparlamentet och berätta om sina bevis. När det stod klart att Neuer accepterat Legas inbjudan började det brinna i knutarna hos EU. Flera partiet på vänstersidan ville förbjuda mötet och försökte med alla medel ställa in mötet, då gick EU-parlamentarikerna med på att godkänna att plocka bort kamerorna från mötet. Den här presentationen finns alltså inte filmad utan anses vara ett inofficiellt möte. De tre partiernas ledamöter ville inte höra bevisen om att FN är en del av problemet i Palestina-Israel-frågan, de ansåg Hillel Neuer vara en bedräglig person och stormade ut från mötet, berättar Kicki Toledano Åsbrink.

En annan fråga som Toledano Åsbrink ifrågasätter är medias rapportering från kriget.

– I medierna hör vi ofta om humanitär katastrof i Gaza, att Israel stoppar nödhjälp till Gaza. Det är inte sant. Israel släpper in hur mycket nödhjälp som helst i Gaza. Problemet är att när hjälpen släpps in landet så hanteras det av UNWRA. António Guterres (FN:s generalsekreterare) menar att UNWRA är oumbärliga, men det är snarare dem som är problemet i Palestina. Det är ingen hungersnöd där, det finns 28 inkompetenta FN-organisationer i Palestina som är problemet. Hamas stjäl 80 procent av all mat. Hamas är UNWRA, vilket innebär att FN stjäl av sig själva. Sedan säljer de mat, medicin med mera till högstbjudande till hungriga människor, framför kameran dessutom! De skäms inte för det här.

En annan aspekt som heller inte lyfts i svenska media är att det är oroligt mellan arabisk-palestinska grupper, menar Kicki Toledano Åsbrink.

– Den senaste groteska händelsen i Palestina handlade om när Islamiska Jihad arresterade en 19-årig palestinier. De anklagade honom för att vara i samröre med israelisk militär och lät avrätta honom. Den som utförde mordet var hans tvillingbror. Efter mordet drogs kroppen genom samhället där det hela hände. Sådana här saker händer hela tiden. När det var eldupphör hände många liknande sådana här avrättningar på öppen gata, säger hon.

I samband med kriget kallades Toledano Åsbrinks som Mikael tillsammans med 360 000 andra ungdomar in för att strida på Israels sida.

– Det som generationen Mikael tillhör, född under 1990-talet, får uppleva nu kommer för alltid att sätta ärr i dem och deras familjer. Enligt den senaste rapporten har en halv miljon israeler drabbats av PTSD av kriget som startades den 7 oktober. Världen menar att det här är ett folkmordskrig…att anklaga Israel för folkmord är helt absurt. Man tror inte att det är sant, men verkligheten är värre än man trodde. När jag växte upp på 1960-talet fanns det inslag av antisemitiska värden i världen. I dag är det populärt att vara antisemitisk. Ju mer antisemitisk du är i dag, ju mindre anti-Israel du är i dag, ju mer populär blir du..det är en vedervärdig inställning. För att inte tappa mark i Israel har Antonio Guterres förbjudit alla andra FN-organisationer att göra det arbetet som UNRWA kan göra i Gaza. FN:s generalsekreterare förbjuder andra organisationer att göra det arbete som UNWRA kan göra i Gaza. Det värsta är att ingen i världen motsatte sig det här utan han lyckades med det här. Skillnaden är att 1,5 miljarder araber stödjer de arabiska palestinierna. Israel har det inte lika lätt. Kort sagt kan man säga att FN och UNWRA måste bort från Gaza. Guterres har skämt ut sitt goda namn genom att förbjuda andra organisationer att hjälpa till.

Taggar

Dela