Nyheter

Gota Stream Big Band firar 50 år

Nyheter På fredag blir det stor jubileumskonsert i Skillingehus i SKillingaryd med både gammal och ny storbandsmusik och flera gästartister. Det blir ett varierat utbud med 30- och 40-talslåtar blandat med åttiotalsklassiker.

– 1972 startade bandet och ett par av musikerna har varit med från början. Det är John Larsen och Voito Södermann. Lars-Erik Karlsson kom till något år senare. Från början hette vi Skillingaryds Storband och någonstans på åttiotalet bytte vi namn till Gota Stream Big Band. Bandet har inte bara medlemmar från Vaggeryds kommun utan har några i från Värnamo, Kärda, Jönköping och Huskvarna, berättar Mats Ogell som är orkesterledare.

Gota Stream har spelat med många kändisar som Putte Wickman, Anders Linder, Andreas Weise och Titti Sjöblom. De har spelat i hop med flera körer som Skillingaryds manskör och med kören Cantabile från Vrigstad.

– Anders Linder var ju rätt rolig när han kom hit och skulle spela. Han steg av tåget med en väska och sin saxofon och det första han frågade var om han kunde få sova hos någon av oss för han hade ingenstans att bo. Lars-Erik Karlsson löste sängplats, berättar Mats Ogell.

– Normalt repeterar vi varannan vecka men inför konsert övar vi varje vecka. Vi brukar ha mellan två och tre konserter om året. Den här jubileumskonserten på fredag blir i två akter med paus emellan. 

Gästartisterna på jubileumskonserten är:

Roger Berg som spelar trummor. Han bor i Malmö men kommer från Vaggeryd. Han flyttade till Malmö redan som sextonåring när han började på musikutbildning där nere. Han har spelat i tivoliorkestern i Köpenhamn och nu har han ett eget storband i Malmö. Han är fullblodsproffs och enligt Mats Ogell är han är en av Sveriges bästa jazztrummisar. 

Per Thornberg på tenorsax har varit med och gästspelat med Gota Stream tidigare. 

Fredrik Davidsson som kommer från Jönköping har också varit med och gästspelat innan. Fredrik bor nu i Limhamn kommer och spelar med trumpet och flygelhorn. Han är med i Tolvan Big Band som är ett känt storband från Malmö.

Carl Ahlgren från Tofteryd började sin bana i Gota Stream och han spelar klarinett. Enligt Lars-Erik Karlsson nog den mest framstående musikern som kommer från kommunen. 

Hasse Bertling, tidigare Gustavsson, från Skillingaryd var med tidigt i orkestern och bor nu i Habo. Han spelar trumpet. 

Sångaren Weine Rapp från Skillingaryd som varit med några gånger tidigare kommer att efter några års paus att vara gästsolist.

Förbandet till konserten är Hjulbandet från musikskolan med ledning av Staffan Boberg.

Repetitionen pågår för fullt.  [1/10]

  [2/10]

Övning innan konserten i gamla träskolan vid Hjortsjöskolan.  [3/10]

Jenny Larsen är numera ensam kvinna i bandet. Här tillsammans med Carl-Ahlgren.  [4/10]

Kulturhelgens program i förgrunden.  [5/10]

  [6/10]

  [7/10]

Mats Ogell är orkesterledare.  [8/10]

Konsert i Värnamo. Tina Glenvik är vokalist. Arkivbild: Gota Stream Big Band.  [9/10]

Carl-Ahlgren och Erik Bergman gör sina första framträdanden med storbandet. Här tillsammans med bandledaren Lars-Erik Karlsson. Martin Jonsson hade varit med några år redan. Arkivbild: Gota Stream Big Band.  [10/10]

Taggar

Dela