Glädjens folkhögskola
![Glädjens folkhögskola](https://xn--vrnamo-bua.nu/wp-content/uploads/sites/2/2025/02/250213-varnamo-folkhogskola-ettan-emil-alm-montsy-fernandez-da-725x432.jpg)
Nyheter Värnamo Folkhögskola är glädjens skola. – En dag utan skratt är en förlorad dag, säger rektorn Emil Alm.
Februarisolen strålar in genom fönstren till Emil Alms kontor. Utanför fönstret skymtas stora delar av Värnamo stad. Inne på kontoret har rektorn Emil Alm och biträdande rektorn Montsy Fernandez tagit plats mitt emot mig, en duo som med engagemang, glädje och framåtanda leder folkhögskolan in i sitt 149:e verksamhetsår.
– Det finns mycket historia att vila sig mot i de här lokalerna. Folkbildning är en tradition som befinner sig i ständig rörelse och förändring och mycket av vårt kursutbud utgår från vad som behövs i samhället, inleder Emil Alm.
Folkhögskolan startades 1876 och erbjuder i dag allmän kurs, baskurs, fritidsledarutbildning, socialpedagogsutbildning, Teaterfolk (en treårig utbildning för dig som gått specialanpassad grundskola eller som har en intellektuell funktionsvariation) samt Textilakademin (en ettårig grundutbildning med möjlighet till påbyggnadsår som förbereder för vidare studier inom textil.
– Vi har uppemot 200 elever. Många av dessa, 80 stycken, går den allmänna linjen som riktar sig till de som behöver läsa in eller komplettera den obligatoriska skolgången och vi har inga problem att fylla de platserna. Vi har också ett bra samarbete med omkringliggande gymnasieskolor och KAA (Kommunalt aktivitetsansvar). Dessa samarbeten är vi jätteglada för, säger Montsy Fernandez.
– Eleverna som kommer in på den här skolan känner att de får en annan chans, inte en andra chans utan en annan chans. Vi försöker formulera vad som är framgångsreceptet. En sak är helt enkelt att vi ser alla individer. När eleverna kommer hit på studiebesök så får många en uppfattning om att det känns lugnare, säger hon.
– Här sätts individen i fokus. Vi delar ut omdömen, inga betyg. Vi ger eleverna en chans att studera vidare på högskola. När vi träffar företrädare för högskolor så pratar de direkt om att det märks när en elev kommer från folkbildningen. De har bättre studieteknik och får bättre resultat. Det är det som är så roligt med det här uppdraget också: att det ger så mycket. Elever som inte har lyckats någon annanstans kommer hit, blommar ut och fortsätter studera. Vi hör dagligen vittnesbörd, säger Emil Alm och ber Montsy Fernandez berätta en solskenshistoria.
– En dag ringde en mamma mig. Hon berättade att det är första gången som hennes dotter trivs och kommer till skolan. Kommunen hade bett oss om hjälp och frågade om vi hade möjlighet att ta emot den här eleven. Det fungerar hur bra som helst och mamma ville ringa och tacka oss för det.
Att Värnamo Folkhögskola är en dörröppnare för många visar sig inte minst statistiskt sett.
– Vi genomför årligen enkäter i samband med kursavslutningarna och får alltid jättepositiv återkoppling och beröm. Jag glömmer aldrig en enkät som min företrädare visade mig. I den stod att 98 procent var mycket nöjd med sin utbildning och att resterande två procent var nöjd. Det är det som är så bästa med folkbildning: att människor får mötas på sina villkor och det som händer när två människor möts är att man blir flera idéer rikare, säger Emil Alm.
Alms resa på Värnamo Folkhögskola började 2017. Han utbildade sig till lärare och arbetade på högstadieskolan i Hillerstorp, först som lärare och senare som rektor. Han gick sedan vidare till en tjänst som rektor på Gislaveds gymnasium när han sommaren 2017 fick kännedom om att Värnamo Folkhögskola sökte ny rektor. Alm sökte och resten är historia.
– Min företrädare sa att du aldrig kommer att hitta ett bättre rektorsuppdrag och jag kan bara hålla med. Det är en fantastisk verksamhet här. Att vara rektor på en högstadieskola eller en gymnasieskola har sin charm, men inom folkhögskola är du friare och med frihet kommer kreativitet och möjligheter. Vi får människor att sänka vindbryggan, vi skapar en trygghet så att människan kan blotta sig och när människan kan blotta sig så uppstår goda idéer, säger han.
Montsy Fernandez började också på skolan 2017, då som lärare. 2023 fick hon förtroendet som biträdande rektor och hon stormtrivs med uppdraget.
– Många i personalen har arbetat här i 20 år. Det visar vilken fantastisk arbetsplats det här är. Eleverna får möjlighet att nå sin sanna potential och man fylls av glädje. Det var som en elev berättade: på Värnamo Folkhögskola har man hjärtat på rätt ställe. Eftersom det är uppemot 200 elever här årligen så blir det väldigt färgglatt med många kulturer. Politikerna i den här regionen är väldigt samarbetsvilliga och de ser vilken viktig samhällsaktör vi är.