Nyheter

Ger tidig hjälp vid psykisk ohälsa

Nyheter Psykisk ohälsa hos barn och ungdomar i åldern 10–17 år har ökat med över 100 procent på tio år och i Värnamo ges hjälp mot detta.

Från vänster Maria Heiver, psykolog och enhetschef, Åsa Pettersson, kurator, och Linda Oksanen, specialistsjuksköterska.

Det är på barn- och ungdomshälsan i Värnamo men också i Huskvarna och Nässjö som det ges en tidig och effektiv hjälp till barn och unga med lindrig till måttlig psykisk ohälsa – och även till barnens föräldrar. Under 2017 genomfördes mer än 10 000 besök på barn- och ungdomshälsans tre mottagningar i länet.

Barn och unga mellan 6–17 år som lider av psykisk ohälsa, fobier, ångest, oro, som mår dåligt inuti, blir retade, har slutat att göra sådant som är roligt, lätt blir arga eller har svårt att sova kan få hjälp hos barn- och ungdomshälsan. Även deras föräldrar kan få stöd i form av samtal i grupp eller enskilt.

– Psykisk ohälsa är enklast att komma tillrätta med i ett tidigt skede. Därför är det viktigt att inte vänta för länge med att söka hjälp. Barnen, de unga och föräldrarna kan kontakta mottagningen direkt utan att ha en remiss, noterar Lii Almnäs vid Region Jönköpings län.

Barn- och ungdomshälsan arbetar bland annat med gruppbehandlingar för att hantera oro, känslor och stress.
För tonåringar som vill få tillgång till behandling mot ångest där och när de själva vill, finns dessutom kognitiv beteendeterapi (KBT) via nätet – en kort och effektiv behandling som kan användas från 13 års ålder.

Barn- och ungdomshälsans tre mottagningar i länet drivs i samarbete med de omkringliggande kommunerna.
På mottagningarna arbetar psykologer, kuratorer, specialistsjuksköterskor och specialpedagoger.

Det som jobbar vid barn- och ungdomshälsan i Värnamo är bland andra Maria Heiver, psykolog och enhetschef, Åsa Pettersson, kurator och Linda Oksanen, specialistsjuksköterska.

Taggar

Dela


Lämna ett svar