Nyheter

Gav klartecken till utbildning inom yrkessvenska 

Nyheter Kommunstyrelsen gav klartecken till en satsning för att öka språkkompetensen bland kommunens medarbetare.

Arkivfoto.

Kommunfullmäktige beslutade under budgetfullmäktige i höstas att ge barn- och utbildningsnämnden och kommunledningsförvaltningen i uppdrag att starta ett projekt liknande ”Alla på banan” för att öka språkkompetensen bland personalen, inom den kommunala verksamheten, där utbildningen bör inriktas mot yrkessvenska. 

Personalavdelningen har efter samråd med barn- och utbildningsförvaltningen tagit fram ett förslag på projektplan kring arbetet med Yrkessvenska. Inblandade parter ser att ett mer omfattande arbetet krävs för att kartlägga behov och hitta ett utbildningsupplägg. För det arbetet föreslås en projektledare på 50 procent, som placeras på VUX. 

Kommunfullmäktige beslutade att medel till utbildningen ska tas ur medel avsatta för verksamhets- och kompetensutveckling samt att projektets finansiering och projektplan redovisas senast februari 2021 till kommunstyrelsen. I projektplanen redovisas olika möjligheter till finansiering, vilka behöver utredas vidare. I projektledarens uppdrag ingår att genomföra det arbetet. I avvaktan på det föreslås lönen för projektledaren under 2021 finansieras via medel för verksamhets- och kompetensutveckling. 

Kommunstyrelsen beslutade att påbörja arbetet med projektet enligt redovisad projektplan, att 250 000 kronor avsätts ur medel för verksamhets- och kompetensutveckling för finansiering av projektledare samt personalchefen återkommer senast i juni 2021 till kommunstyrelsen med förlag på finansiering av insatser samt lön för projektledare. 

– Det här får inte ses som en förstärkt SFI-utbildning. Vi gör den här satsningen för att personalen ska kunna kommunicera skriftligt och muntligen på svenska, säger Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Taggar

Dela