Nyheter

Gåtan om Schizofreni på väg att lösas

Nyheter Ungefär 30 000 svenskar lider av schizofreni och forskarna har länge letat efter orsaken till sjukdomen. Nu kanske de har hittat ett svar.Detta mycket tack vare en Värnamofödd forskare.

Det är Värnamofödde Carl Sellgren Majkowitz som för TV4 Nyheter har uttalat sig i ämnet. Han är numera forskningsgruppledare och psykiatriker på Karolinska Institutet i Stockholm.

 

Carl Sellgren Majkowitz är numera forskare på Karolinska Institutet.

I tv-programmet berättar han att hos barn skickar hjärnans nervceller signaler kors och tvärs genom hjärnan. På så vis skapas nya kopplingar i hjärnan, det vill säga kommunikationskanaler mellan hjärnans olika delar.
– Hos barn skickar hjärnans nervceller signaler kors och tvärs genom hjärnan. På så vis skapas nya kopplingar i hjärnan, det vill säga kommunikationskanaler mellan hjärnans olika delar.

– Under puberteten äter så kallade gliaceller upp de kopplingar i hjärnan som används sällan eller fungerar dåligt. När man har schizofreni så är gliacellerna extra verksamma vilket leder till att fler och ibland fel kopplingar förstörs.

– Nu har vi testat en medicin som ska lugna ner gliacellerna och göra att de äter upp färre kopplingar i hjärnan. Studier visar att personer som tagit medicinen upplevt positiva effekter.
– De har en minskad risk för att utveckla schizofreni senare i livet. Det skulle tala för att man kan förebygga insjuknande i schizofreni, förklarar han.

Taggar

Dela