Gammal skattehöjning under lupp
Nyheter – Hade vi inte höjt skatten 2016 så hade låneramen varit betydligt högre i dag. Det konstaterar kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).
En skattehöjning skapade diskussion. Bilder: David Alin/Pixabay
Inför kommunfullmäktige hade kommunstyrelsens andre vice ordförande Anetté Myrvold (S) och Bo Svedberg (S) ställt en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M). Den baserades på en artikel från Värnamo.nu från den 18 juni 2015. Artikeln berättade om Alliansens budgetförslag för 2016 som kommunfullmäktige antagit. Budgetförslaget innebar en skattehöjning med 40 öre, från 21,12 till 21,52 procent.
– I artikeln kan vi läsa att det här är en satsning på kärnverksamheten skola, vård och omsorg. Det handlar om nya skolor, nya bostadsområden, nya idrottsanläggningar och på sikt en arena nära Bredasten, säger Anetté Myrvold (S).
– Vi socialdemokrater undrar vad gick dessa 40 öre till:
1) Har vi byggt några skolor/förskolor för denna skattehöjning eller har vi lånat pengar?
2) Vilka idrottsanläggningar har man byggt för denna skattehöjning? Alltså inte lånade pengar.
3) Vad hände med arenan nära Bredasten? Är pengarna för denna tidigare tilltänkta arena borta? Behöver man inte låna mer pengar?
Tobias Pettersson (M) tog plats i talarstolen:
– Jag vill börja med att informera interpellanterna om att jag inte var ledamot i vare sig kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen då denna skattehöjning genomfördes och därmed inte fullt ut kan redogöra för hur samtalen och resonemanget gick då.
– I budgetskrivelsen från juni 2015 skrev dåvarande Alliansföreträdare följande:
”En skattehöjning görs på 0,4 procentenheter till 21,52 %, vilket sammanlagt tillför kommunen 28 miljoner kronor årligen. Skattehöjningen görs för att långsiktigt säkra våra satsningar på skola, vård och omsorg.” Skattesatsen är under år 2015 Jönköpings läns lägsta kommunala skattesats och även efter höjningen kommer Värnamo kommun att ha en av de lägsta skattesatserna bland länets kommuner.”
– Nu går jag över till att besvara frågorna:
1) Den skattehöjning som gjordes 2016 har varit viktig för de investeringar som kommunen har gjort. Framför allt i VA-verksamheten men också avseende verksamhetsanläggningar exempelvis ombyggnation av Östboskolan och nya förskolor: förskolan Leklunden i Rydaholm, förskolan Nyfiken vid Expoområdet samt Mosslelunds förskola vid området Mossle.
Om denna skattehöjning inte hade gjorts hade kommunens låneskuld varit högre i dag. Fram till 2023 var kommunens upplåning i sin helhet hänförlig till kommunens VA-verksamhet.
2) Det är svårt att svara på denna fråga då upplåning inte är direkt kopplad till respektive projekt. Jag kan dock konstatera att vi bland annat hade investerat 39 miljoner kronor i Park arena och 300 000 kronor i Kärda Multiarena innan dess att vi lånade pengar till skattefinansierade investeringar.
3) I budget 2015 fanns följande text med:
”Vi har ambitioner att på sikt anlägga ett nytt idrottsligt och sportligt centrum vid Värnamos sydöstra infart. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har tagit fram en visionsbild över aktuellt område.” Ett idrottsligt/sportsligt centra är nästa tillväxtmotor för vår kommun och region med koppling till Europabanan och dess stationsläge vid Sydsvenska krysset.”
Sedan 2015 har mycket vatten runnit under broarna och vi kan konstatera att flera nya arenor har kommit på plats runt om i kommunen. Det som nu finns i plan är den nya fotbollsarenan vars placering har ändrats till följd av flera faktorer. Jag kan utöver detta konstatera att vi fortsätter satsningarna på multiarenor i våra kransorter.
– Tackar för svaren. Egentligen hade jag velat ha svar på den här vid förra sammanträdet inför budgetdebatten som vi skulle ha i dag (läs i torsdags) . Nu kom den i stället efter debatten, vilket gör att den faller lite. Det enda jag kan säga är att vi har ganska mycket högre låneskulder i dag än vad vi hade vid den tidpunkten. Men det är jättebra, det jag hör dig säga är att när man höjer skatten så generar det att man kan göra bra investeringar på sikt, så det var det jag ville höra, säger Anetté Myrvold (S).
– Jag kan bara kommentera att före 2023 var lånen framför allt kopplade till VA-verksamheten och jag sade också det inledningsvis att hade vi inte höjt skatten då så hade låneramen varit betydligt mycket högre i dag, säger Tobias Pettersson (M).
Kommunstyrelsens förste vice ordförande Mikael Karlsson (C) klev upp i talarstolen och ville belysa skillnaden mellan drift och investering.
– Om man höjer skatten för att genomföra en rad investeringar tycker jag har större legimitet än att höja skatten för att köra ut dem i drift. Det tycker jag är viktigt att belysa i det här sammanhanget, säger han.