Gammal handelsträdgård kan bli moské
Nyheter Internationella islamiska föreningen i Värnamo har ansökt om lov för att få bygga en moské i Värnamo.
Internationella islamiska föreningen är i dag verksam på Jönköpingsvägen i Värnamo. Föreningens medlemskap ökar, men lokalerna är inte ändamålsenliga. Därför riktades blickarna mot fastigheten Västhorja 12:47, som ligger i anslutning till rondellen där Jönköpingsvägen, Ljussevekaleden och länsväg 151 strålar samman. En gång i tiden var det platsen för en levande handelsträdgård, men i ganska många år nu har där inte bedrivits någon verksamhet. Med medlemmarnas hjälp har föreningen samlat in pengar för att köpa fastigheten. Nu har de skickat en ansökan om att få riva de gamla växthusen på fastigheten och att på dess plats i stället bygga en 482 kvadratmeter stor moské.
— Föreningen har funnits en tid och har många medlemmar, men den har icke ändamålsenliga lokaler och behöver större och mer anpassade lokaler för att bedriva sin verksamhet på ett bättre sätt. De har varit i kontakt med en person på samhällsbyggnadsförvaltningen tidigare och informerat om satsningen. De har nu köpt via medlemmarna köpt den här fastigheten och har bestämt sig för att söka bygglov för detta, säger Irfan Ibrahimovic som agerar ombud åt Internationella islamiska föreningen i ärendet i en kommentar till Värnamo.nu.
– Det är ett ganska stort bygge och föreningen har samlat in pengar tidigare för att köpa tomten vilket gick bra, så nu hoppas föreningen också att de får fler bidragsgivare till satsningen när de är i gång med processen. När bygglovsprocessen förhoppningsvis är färdig så kommer föreningen gå all-in och styrelsen och medlemmarna är väldigt positiva till den här satsningen, säger Irfan Ibrahimovic.
– Det handlar om att ha ändamålsenliga lokaler och många religiösa lokaler är i dag inte anpassade för detta ändamål från början. Bland annat ur säkerhetssynpunkt men även gällande ventilation och många andra aspekter. Från kommuners håll måste man vara aktiv gällande sådana här bitar för det finns ett stort behov, säger Irfan Ibrahimovic.
Flera länder, däribland Saudiarabien, Turkiet, Qatar och Libyen, finansierar en rad moskéer och muslimska församlingar i Sverige. Detta har varit känt under en längre tid och anses vara en del av en medveten strategi för att utöva inflytande. Frågan är hur finansieringen är löst?