Nyheter

Fullmäktige gav klartecken till trafikåtgärder vid Bredasten

Nyheter Bredare rondeller och nytt körfält på avfartsramp. Inom fyra år blir trafikåtgärderna verklighet på Bredasten.

Bredare rondeller och nedfartsramp från E4 ska förbättra trafikflödet vid Bredasten.  [1/2]

Arkivfoto.  [2/2]

Med anledning av kommunens pågående och fortsatta exploatering av Bredastens verksamhetsområde, Värnamo, finns behov av att genomföra kapacitetshöjande åtgärder på del av väg 27.

– Man behöver vidta åtgärder för trafiksituationen och vi har beslutat att skriva ett avtal med Trafikverket där vi är medfinansiärer. Det handlar om att bredda rondellerna och att göra en genomkörningsfil så att det blir ett bättre flöde i trafiken. Vi i kommunstyrelsen har sagt ja och vi lämnar nu frågan vidare till kommunfullmäktige, sade Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i en intervju förra året.

Trafikverket har tidigare villkorat detaljplaneförslaget för fortsatt utbredning av området vid Bredasten med att en ny trafikplats anläggs på riksväg 27. I stället för att i nuläget bygga en planskild korsning öster om nuvarande trafikplats Bredasten och utmed väg 27 har Trafikverket tillsammans med Värnamo kommun föreslagit ett antal åtgärder som genomförs av befintlig infrastruktur.

I förslaget finns planer på följande åtgärder:

  • Ett separat körfält för höger och rakt fram på väg 27 västerifrån och ett extra körfält mellan rondellerna vid båda sidor om E4:an.
  • Ett extra körfält med avfartsramp från E4:an för trafik som kommer norrifrån.
  • Rondellen öster om E4:an på väg 27 förses med ett extra körfält för trafik som kommer från väster på väg 27 och ska svänga höger in mot området. Rondellen förses även med ett körfält för trafiken som ska höger och rakt fram för trafik som kommer från öster på väg 27. Rondellen förses även med ett extra körfält för trafik som kommer söderifrån.

Arbetet planeras göras år 2024-2025 och åtgärderna som görs anses vara tillräckliga fram till år 2040. Trafikverket föreslår att två tredjedelar av kostnaden betalas av kommunen och på kommunfullmäktige behandlades frågan.

Fullmäktige beslutade att i kommunens investeringsplan för 2024 budgetera 8,1 miljoner kronor som kommunens andel i byggprocessen, i enlighet med medfinansieringsavtalet med Trafikverket.

Taggar

Dela