Nyheter

Frukost för klimatsmartare samhälle

Nyheter Nu gör företagarna i Bredaryd och Lanna det igen. Går i bräschen för en ny spännande satsning.

Sandra Vatn och Anna Sandqvist samordnade dagens frukostmöte i Bredaryd.  [1/7]

Idéerna flödade bland deltagarna.  [2/7]

Tanken är att företag, organisationer och kommunen ska samarbeta för att få till en klimatsmart by.  [3/7]

Ett 25-tal företagare deltog på frukostmötet.  [4/7]

Stefan Timhagen hoppas nu att idéerna ska resultera i ett ökat samarbete mellan företagen.  [5/7]

Energi och avfallshantering var två frågor som diskuterades.  [6/7]

Samverkan är nyckeln till ett klimatsmaratre samhälle, var den allmäna åsikten på mötet.  [7/7]

Den här gången handlar om miljön och klimat. I morse hade Lanna-Bredaryds Näringslivsförening bjudit in till ett lite annorlunda frukostmöte på Bredaryds Värdshus. Temat för mötet var ”Klimatsmart by”. Förutom själva frukosten så var mötet utformat som en gemensam workshop.

Stefan Timhagen som är föreningens ordförande berättar om bakgrunden till mötet.
– Tanken är att företag, organisationer och kommunen  ska kunna samarbeta för att tillsammans skapa ett klimatsmartare samhälle.
– Därför valde vi titeln Klimatsmart by, berättar Timhagen.

Satsningen på Klimatsmart by har utvecklats till ett samarbete mellan näringslivsföreningen, Värnamo kommun och Leader Linné Småland. På mötet i morse så fick de 25-talet företagare som kommit dela in sig i olika grupper.
Sedan fick grupperna ett antal olika teman att diskutera. Teman där det var tänkt att man skulle komma på olika sätt att samarbeta.

Bland annat så diskuterades energieffektivisering, energiproduktion, avfallshantering och transporter. Under de följande diskussioner framkom det sedan flera idéer om hur företagen på orten skulle kunna samarbeta. Det fanns också goda exempel från andra platser där samarbete har resulterat i en mer klimatsmart verksamhet.

Ett sådant exempel kom från Alvesta, där 11 jordbrukare gått samman och börjar producera energi. Ett annat, mer allmänt känt exempel på hur samverkan kan  förbättra miljön nämndes också. Nämligen bilpool.
En bilpool innebär mindre förbrukning av bränsle men också färre antal fordon i trafiken och tack vare det mindre buller.

Ledare och samordnare av frukostmötet var Sandra Vatn från Elajo och Anna Sandqvist från Värnamo kommun. De kommer nu följa upp dagens frukostmöte med fler möten. Ambitionen är att dessa möten sedan ska resultera i konkreta samarbete, allt för att Bredaryd och Lanna ska bli klimatsmartare samhällen.

Näringslivsföreningen Lanna-Bredaryd har under senare år haft ett antal spännande projekt på gång. Nu senast så har föreningen engagerat sig i byggandet av 13 nya bostadsrätter i Bredaryd.
– Det projektet ligger nu hos en mäklare som ska sälja lägenheterna.
– Fortfarande fattas den några spekulanter för att bygget ska komma i gång, förklarar Timhagen.

Ett annat uppmärksammat projekt som föreningen drog igång var speeddejtingen. En dejting där arbetssökande och företag träffades. Detta resulterade i att flera arbetssökande fick fast anställning.
– Vi är på gång att ordna en ny speeddejting.
– Men situationen hos Arbetsförmedlingen är ju lite osäker just nu, så vi har inte kunnat fastställa något nytt  datum för nästa tillfälle, avrundar Stefan Timhagen.

Taggar

Dela