Nyheter

Frivilliga kontrollerade skogsbranden

Nyheter Vid skogsbranden vid Granstorp är det inte enbart räddningstjänsten som arbetat dygnet runt. Vi träffade FAK (Frivilliga Automobilkåren) som patrullerat dygnet runt i det brandhärjade området

Stig Svensson, Roger Grönlund och Gunnar Bengtsson från FAK var i Granstorp  [1/25]

Brandflyget drar över Gnosjö kommun  [2/25]

Hjälm var ett måste  [3/25]

Området runt Granstorp  [4/25]

Glada killar på väg ut  [5/25]

  [6/25]

  [7/25]

MSB hade två container med material på ladugårdsbacken  [8/25]

Ingela Sörqvist visar på kartan var de ska gå under förmiddagen  [9/25]

  [10/25]

  [11/25]

  [12/25]

Glödbrandshunden Cox och matte Ingela  [13/25]

  [14/25]

Frukost under morgonsamlingen  [15/25]

  [16/25]

  [17/25]

Gult snitselband används idag för att markera eventuell glödbrand  [18/25]

  [19/25]

  [20/25]

  [21/25]

  [22/25]

  [23/25]

  [24/25]

Annie med kartan  [25/25]

Tidig valborgsmässoafton åker vi ut till Granstorp. När vi stiger ur bilen luktar det bränt, bilar kör fram och tillbaka och många varselklädda män möts upp. Det är dags för skiftbyte. Ungefär tio personer per dygn har frivilligt ställt upp för att hjälpa till med släcknings- och efterarbetet varav hälften har patrullerat nattetid. FAK fyller pumpar, har översyn på glödbränderna, kör lastbil och bandvagn. Helt frivilligt och blad de som finns på plats i Granstorp under morgonen har ett industri-, ingenjörs-, chaufförsarbete eller statsanställda (reds anm; läs pensionär). Samtliga under dagens morgonsamling kommer från Jönköpingsområdet.

– Det kan vara lite svårt att få ledigt från sitt ordinarie arbete, men vid extremfall, som skogsbrand, brukar faktiskt arbetsgivaren vara väldigt hygglig, säger en av FAK.

Stig Svensson tillhör ledningen i FAK, de kom hit 24 april och planerar att stanna kvar tills allt är under kontroll. Det var även premiär för fältköket som etablerades av Lottakåren där det har serverats frukost, lunch, kvällsmat. Lottakåren ingår i en av FAK;s avdelningar.

– Markägarens fru har nu skrivit in sig i FAK. Det har varit fantastiska markägare och vi har fått mycket god respons, säger Stig Svensson.

Gunnar Bengtsson från Norrahammar började klockan 18 under måndagskvällen och jobbar fram till klockan 12 på valborgsmässoafton.

– Ja vi jobbar egentligen så mycket vi orkar med. Av säkerhetsskäl måste vi vara två stycken som patrullerar samtidigt, man får inte jobba ensam. Det kan vara värre att hitta i skog och mark nattetid och vi patrullerar på ungefär 400 hektar här i området, säger Gunnar.

Vid morgonsamlingen tar Annie Johansson från Kylås, Skillingaryd, befälet tillsammans med sina två manliga kompanjoner.

– Hur många är ni i dag? Och hur många ska äta lunch och middag? Vi kommer att koncentrera oss på det här området idag, säger Dan och visar på kartan och fortsätter att när det svarta möter det gröna ska fokus göras.

– Allt som får bränsle brinner. Däremot stigar, alla sorter, är så kompakta att det inte brinner. Tänk en telefonkatalog. Den brinner inte utav sig själv, men varje blad brinner däremot, säger Annie och fortsätter med att fokusera på avbrända rötter och var försiktiga om något träd skulle falla.

– Används moteld, undrar en frivilligarbetare och får till svars; ”Ja, det gör vi”

Tillsammans med eftersläckningsgänget finns även Ingela Sörqvist och hunden Cox. Cox är utbildad brandhund och är specialist på att hitta glödbränder.

– Min tanke var att hunden skulle kunna hjälpa till i arbetet. Jag har gått kurs hos Malin Kyllesjö förra året. Rök och eld är något hundar flyr från, men vi tränar bort det och det viktigaste är att man belönar. Hans älsklingsgodis är böcklingspastej som finns med i jackan varje dag, säger Ingela Sörqvist från Tanums kommun som tillägnar några dagar i Granstorp.

Vid FAK:s hemsida kunde man igår läsa att totalt 90 personer frivilligt deltagit i FAK under branden i Granstorp och Gislaved och båda två är nu avslutade från FAK;s sida.

Taggar

Dela