Nyheter

Frimärkets Dag firas i Vaggeryd och Värnamo

Nyheter I dag lanseras årets julfrimärken och på lördag firas Frimärkets Dag i Vaggeryd och Värnamo.

Julfrimärken 2022 med tema ut och njut

Ut och njut är temat för årets upplaga av Frimärkets Dag som på ett fyrtiotal orter runt om i landet.

I Vaggeryd är det samling i Magnisa Stuga där det blir utställning av Skivaryds Samlarklubb om den kvinnliga rösträtten 100 år, lokala vykort och nya frimärken.

I Värnamo har Värnamo Filatelistförening sin aktivitet hos City Gross. Här blir det utställning, värdering, nya frimärken med mera. Skillingaryd har också Frimärkets Dag men först en vecka senare i NBV-lokalen.

Frimärkets Dag har genomförs i drygt 50 år och ett av det viktigaste årliga arrangemangen i svensk filateli. Under Frimärkets Dag kan besökarna köpa aktuella frimärken och frimärksprodukter. Eftersom årets tema är Ut och njut! riktas uppmärksamheten på aktuella frimärkena i frimärksutgåvan från den 11 november. Ett häfte, valör inrikes brev, som innehåller tio frimärken och fem olika motiv som visar attribut som passar för utomhusaktiviteter vintertid, utöver häftet även utgåvans förstadagsbrev.


Dessutom kom samma dag årets julfrimärken som är designade av illustratören Maria Trolle. Den nya frimärkskollektionen pryds av trädgårdstomtar som pyntar och förbereder inför julen.

– Precis som för många andra svenskar är julen och dess traditioner något som står mig extra varmt om hjärtat. Därför känns det fantastisk att i år kunna sprida julglädje med mina illustrationer. Trädgårdstomtar och julförberedelse är en central del i många hem och med dessa frimärksmotiv vill jag tillsammans med Postnord sprida den gemenskap och värme som gör julen så speciell, säger illustratören Maria Trolle.

Julfrimärken

I år lanseras julfrimärkena i sällskap av tre julkort och en julkortspåse som samtliga är illustrerade av Maria Trolle. Julkortspåsen har tagits fram för att enkelt kunna samla färdiga julkort och posta dem på någon av Postnords brevlådor. Inför julen kommer Postnord också att ställa ut 1 600 röda brevlådor runt om i landet speciellt för julkort.

– Förra julen, när många inte kunde träffa sina nära och kära, såg vi för första gången på många år en ökning i antalet julhälsningar. Vi hoppas att många återupptäckte hur uppskattat det är med en personlig julhälsning i brevlådan och även i år fortsätter att sprida julglädje med våra nya julkort och julfrimärken, säger Stina Olofsdotter, chef Postnord Frimärken.

Maria Trolle jobbar som illustratör på heltid. Hon har gjort målarböcker, barnböcker, bokomslag, mönsterdesign, illustrationer för tidskrifter och mycket mer. Maria skriver även bilderböcker och arbetar med blandade medier och material men oftast bläck i kombination med akvarell och digital färgläggning.

Taggar

Dela