Nyheter

Från snickare till brandingenjör

Från snickare till brandingenjör

Nyheter Daniel Lillienberg är hemvändaren som arbetar som brandingenjör på bsv i Värnamo.

Han är uppvuxen utanför Forsheda och är nu tillbaka i bygden efter att ha arbetat tre år som brandingenjör i Stockholm.

Daniel arbetade tidigare som snickare men bestämde sig sedan för att utöka sin kompetens och samtidigt prova på något nytt.
– Jag ville inte lämna byggbranschen men jag såg det som att utbildning öppnar många dörrar, berättar Daniel.

Därför blev det ett års studier för att komplettera kurser följt av 3,5 års brandingenjörsutbildning. När utbildningen var klar hade Daniel redan planer för de kommande åren.
– Jag började på ett traineeprogram tillsammans med tolv andra akademiker med olika bakgrund. I utbildningen ingick en tillsvidareanställning och jag fortsatte att arbeta som brandteknisk sakkunnig specialist inom Stockholms stad.

Därefter blev Daniel även kontaktperson mellan Stadsbyggnadskontoret och Storstockholms brandförsvar samt sakansvarig ingenjör för flerbostadshus.
– Jag arbetade mycket med de juridiska aspekterna i plan– och bygglagen och med regeltolkningar. Såg till att de regler och lagar följdes när man byggde hus.

Men efter tre år i Stockholm var Daniel klar med staden.
– Jag hade redan från början bestämt att jag bara skulle arbeta tre år i Stockholm och sedan börja se mig om efter arbete i hemområdet, berättar han.

Han fick tips om att företaget bsv sökte personal och i augusti började han på företaget och trivs.
– Jag ville söka mig bort från det kommunala och arbeta mer för den privata sektorn och att det fanns någon som sökte just min kompetens så nära hemmet är kanon. Eftersom det finns sådan bred kompetens bland kollegorna på bsv så kan man arbeta både brett och djupt men det ger även en bättre helhetsinsikt då man kan prata med dem om deras ansvarsområden.

Trots att man kan tycka att Värnamo är en liten stad byggs det en hel del.
– Den stora skillnaden på att arbeta i Värnamo jämfört med jobbet i Stockholm är att man här får vara mer kreativ och ta fram lösningar på olika projekt och utveckla sig själv. I det kommunala mest syftar till att kontrollera att regler efterföljs.

Tiden i Stockholm gav mycket erfarenhet och Daniel trivdes bra. Men närheten till hemmet, de annorlunda arbetsuppgifterna och strukturen på arbetsplatsen verkar dock snäppet bättre.
Och att slippa veckopendla är också något som Daniel tycker är skönt.
– Jag pendlade till Forsheda vilket tar runt nio timmar tur och retur. Nu kan jag spendera mer tid åt att arbeta på gården och i skogen vilket är viktigt för mig.
Och om jag måste välja blir det alltid landet för mig.

Taggar

Dela


Lämna ett svar